:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

214

Simić: Najpre formiranje ZSO, pa ostalo


Vanredna sednica kosovske skupštine zakazana za sinoć odložena je kako bi se obezbedilo prisustvo većine poslanika, potrebnih za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.



Odlaganje vanredne sednice zatražili su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.



Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, rekao je za RTS da je za Srbe glavno pitanje Zajednica srpskih opština, a da je pitanje demarkacije nešto što treba u budućnosti da se rešava.



"Kada govorimo ovom pitanju, ono je od prvorazrednog značaja za Albance, a nama nije od tolike važnosti. Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unapredili život Srba na KiM – o tome Srpska lista želi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red", rekao je Simić.



Objašnjava da ima dovoljno glasova da se ratifikuje sporazum o demarkaciji, ali da oni hoće učešće Srba kako bi manifestovali multietnički karakter.



"Za nas to pitanje treba u budućnosti rešavati, a ne sada. Najpre ZSO – pa ostalo", naveo je Simić. 



Kada su u pitanju novi navodi o formiranju kosovske vojske, Simić je rekao da je na Kosmetu, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina ligitimna, oružana sila i da će tako i ostati. Stav Srpske liste se neće promeniti, mi smo apsolutno protiv kosovske vojske istakao je Igor Simić.



Tehnički dijalog Beorgada i Prištine nastavlja se 26. februara u Briselu. Na dnevnom redu će biti Zajednica srpskih opština, diplome, tablice.  



"Dijalog nema alternativu, ali dijalog u kojem je iskren pristup obe strane. Beograd želi kompromis koji će omogućiti normalan život i trajni mir, ali sa druge strane nedostaje iskrenost i želja da se primeni dogovoreno, a zatim pristupi i trajnom rešenju ovog pitanja", zaključio je Simić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva