:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 08, 2018   11:29

0

154

Skat: NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve

NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve, Evropu koja je ujedinjena, slobodna i u miru i možemo da radimo zajedno kao partneri da postignemo te ciljeve, izjavio je ambasador SAD Kajl Skat obraćajući se na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje.

"Srbija nije članica NATO i ne želi da to postane , ali mi smo ovde iz dva razloga i to da postignemo zajedničke ciljeve i partnerstvo. NATO je posvećen miru, zajedničkim vrednostima i vladavini prava, a Srbija je bitan partner i ona će doprineti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrajna stabilizacija Srbije i regiona" , kazao je Skat.

Naveo je i da Srbija ima pravo da bude ponosna na svoju istoriju i na pobede u Prvom i Drugom svetskom ratu i dodao da je NATO i SAD drago što su bili partneri sa Srbijom u tim dvema velikim pobedama.

“Partneri smo i danas. Kroz NATO, ali i kroz naše bilateralne odnose, kroz našu ekonomsku pomoć, kroz podršku vladavini prava, slobodama, podršku bezbednosti i želim da zahvalim predsedniku Vučiću što je stavio tačku na generaciju nemira i što je započeo rad na prevazilaženju psiholoških barijera i pronalaženju mirne budućnosti za ceo regin”, naveo je američki ambasador.

Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a kaže da oni ne pokušavaju da obrišu istoriju, ali žele da stvore sliku koja je zasnovana na realnosti budući da je Srbija danas suočena sa dezinformacijama o toj alijansi, a da oni koji to plasiraju koriste emitovne argumente.

Psčel je na Šestoj NATO nedelji u Beogradu kazao da te “neobične vesti” za koje se posle ispostavi da nisu istinite kvare sliku i da građani Srbije zbog toga ne mogu da imaju mišljenje koje je zasnovano na činjenicama.

On je istakao da čitav NATO, odnosno svih 29 članica te alijanse deli zajednički interes sa Srbijom, a to je mir i stabilnost u regionu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva