:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2019   15:38

0

194

Škeljzen Malići: "Padaju" i takse i Haradinaj

Prištinski politički analitičar Škeljzen Malići ocenio je da kosovski premijer Ramuš Haradinaj nema podršku koalicionih partnera za dalje insistiranje na taksi od 100% na proizvode iz Srbije i BiH, navodeći da bi zbog ovog pitanja moglo doći i do smene na čelu kosovske vlade.

Malići je, naveo i da Haradinaj nema podršku većine za insistiranje na taksama, ocenjujući da kosovski premijer političku računicu za svoj stav, najverovatnije zasniva na ličnim interesima.

"Za takav stav potrebna mu je podrška ostalih političkih činilaca, bilo unutar vlade ili uz pomoć glasova opozicije. To je pravilo demokratije koje održava ili ruši vlade", rekao je Malići prištinskom dnevniku Ekspres.

"Verujem da će većina odlučiti da Haradinaj ostane na mestu premijera", rekao je Malići.

Prištinski analitičar je ocenio i da su američke sankcije, do sada, "pogodile" samo Haradinaja, ali da bi insistiranje na daljem održavanju odluke o taksama moglo ugroziti bezrezervnu podršku koju je još od devedesetih  Amerika pružala Kosovu.

"Haradinaj nije dobio američku vizu. Zatim je otkazana poseta američkog generala i najavljeno ukidanje pomoći novoformiranoj kosovskoj vojsci... Ako premijer ostane uporan, nove sankcije neće pogoditi samo Haradinaja", rekao je Malići.

On je, takođe, rekao da očekuje da će takse biti ukinute "narednih dana, ili najkasnije sledeće sedmice".

Kosovski analitičar je, međutim, predložio da takse na robu iz BiH ostanu na snazi, objašnjavajući da je trgovina  BiH  sa Kosovom "mnogo oštrija" od  Srbije.

"Sa Sarajevom treba da pregovaramo o reciprocitetu, a ne o ukidanju taksi", rekao je Malići.

Izvor: RTS

MalićitakseKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva