:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 17, 2018   11:32

0

100

Skot Tejlor: Formiranje kosovske vojske nedopustivo

Publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina "Esprit de Corps", Skot Tejlor rekao je da je formiranje kosovske vojske nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim, tako i nad nealbanskim.

Bivši vojnik i kanadski novinar Skot Tejlor posetio je Diplomatsku akademiju u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Mekenzijem govorio povodom obeležavanja 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata.

General Mekenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama Unprofora, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon "Princeza Patricija" u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima.

General Mekenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Đonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs koji je služio u 28. bataljonu. 

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji Unprofora u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan.

Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića i potomak Milunke Savić "Gvozdene Ledi, gvozdenog puka" dr Slobodanka Grković.

Tom prilikom uručene su im plakete "Srpsko-kanadske savezničke veze u Velikom ratu" i značka "Natalijina Ramonda".

Gosti su u pratnji koordinatora za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa ambasadora dr Ljiljane Nikšić posetili Muzej srpske diplomatije i tom prilikom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova poklonili knjigu sa posvetom "Mirotvorac" - generala Luisa Mekenzija, memoare iz perioda kada je bio u BiH u okviru Unprofora i "Inat"- Skota Tejlora, koja govori o njegovom viđenju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Potom su u Aleji Velikana posetili memorijale srpskih vojskovođa, zatim Milunke Savić i položili cveće u Kripti Oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva