:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2019   10:41

0

209

Skupština nastavila rad, prvo poslanička pitanja

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, pa je tako poslanicu SRS Natašu Jovanović interesovalo šta će država preduzeti “povodom sramne presude Radovanu Karadžiću”.

 

Ona je pitanje postavila predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović.

Presuda, prema njenoj oceni, predstavlja kontinuitet “antisrpskog Haškog tribunala u satanizaciji srpskog naroda i pokušaj da se nametne krivica i odgovornost za sva dešavanja u RS”.

Ona je sve nazvala “montiranim političkim procesom” u kojem su “izvršeni nalozi NATO-a i zapadnih sila” i istakla da je Srbima u Haškom tribunalu izrečeno preko 1000 godina zatvorske kazne.

Takođe je istakla da genocida u Srebrenici nije bilo i da dodala da će istorija to i dokazati.

“Srbija mora odmah da reaguje, i predsednik, i premijer, i ministar pravde, jer mi to ne možemo da ostavimo u nasleđe budućim generacijama. Moramo da govorimo da je sloboda srpskog naroda u RS neprikosnovena. Karadižć i rukovodstvo RS su dali sve od sebe da srpski narod dobije slobodu”, rekla je Jovanović.

Poslanici su posle postavljanja pitanja prešli na raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije o Vojvodini koji su podneli poslanici LSV.

Vlada Srbije odbila je oba predložena rešenja, a nadležni skuštinski odbor je ocenio da je rezolucija neustavna.

Predsednik LSV Nenad Čanak je rekao da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država.

Čanak je kazao i da bi Srbija, usvajanjem Zakona o finansiranju Vojvodine, izašla iz nepravnog i antiustavnog položaja u kome se nalazi u odnosu na Vojvodinu s obzirom da, prema Ustavu, budžet Vojvodine iznosi sedam odsto republičkog budžeta i to je trebalo urediti do 2008. godine.

Podršku zakonu o finansiranju Vojvodine jedino su najavili poslanici Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) dok su SNS, SPS i SRS rekli da je predlog neprihvatljiv i da neće glasati za njega.

Poslanici iz Saveza za Srbiju, kao i pojedini samostalni poslanici nastavili su bojkot Skupštine Srbije i nisu prisustvovali plenumskoj raspravi.

Skupština Srbijeposlanička pitanjaKaradžić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva