:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

Novembar 08, 2018   12:35

0

200

Sledeće godine 500 miliona dinara u Fondu za energetsku efikasnost

Budžetski fond za energetsku efikasnost u 2019. godini biće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je s predstavnicima 14 lokalnih samuprava potpisao ugovore o dodeli sredstva za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini.

Ministar je naveo da ove godine Budžetski fond iznosi 125 miliona dinara, da je u prethodne tri godine u njemu ukupno bilo 400 miliona dinara, a da će u 2019. biti mnogo više novca za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata.

"Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere. Moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata", kaže Antić.

Istakao je da se takve investicije otplate u dve-tri godine, te da su mere energetske efikasnosti do sada dale rezultate, jer je u proseku za 40 odsto smanjenja potrošnja energije u objektima gde su sprovede.

To je, naglasio je ministar, fantastičan podatak koji treba sve da motiviše budući da su efekti višestruki i ogledaju se u uštedi enregije, doprinosu energetskoj sigurnosti i borbi protiv klimatskih promena.

Antić je istakao da je Ministarstvo dobilo snažnu podršku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, ali i Ministarstva finansija da se učine daleko snažniji koraci u pravcu energetske efikasnosti.

Tako je najavio i formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će opredeliliti EU.

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata, a ministar je pohvalio pojedine opštine čiji primer može da motiviše i druge da pripreme dobre projekte.

Kaže da su Ljubovija, Gadžin Han i Svilajnac treći put konkurisali i dobili sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost za svoje projekte, a Kragujevac i Knjaževac drugi put dobijaju podršku.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je među lokalnim samouprava koje su doble sredstva za 2018. i Bosilegrad za koji kaže da je pokušavao i prethodnih godina da konkuriše, da je uvek imao po neki problem sa projektima, ali da je učinio na tim greškama i pozitivnim iskustvima i uspeo da pobedi.

Sredstva za 2018. su dobili i Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac, a Antić kaže da je proteklih nekoliko godina napravljeno mnogo važnih, pionirskih koraka u promociji energetske efikasnosti.

Vrednost danas potpisanih ugovora sa predstavncima 14 lokalnih samouprava je oko 180 miliona dinara. Ministarstvo učestvuje sa 125 miliona dinara, dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

Ministar Antić je zahvalio lokalnim samouprava što su prepoznali energetsku efikasnost kao važan cilj, predvideli sredstva i ponudili projekte koji su pobedili u oštroj konkurenciji i našli se u grupi projekta koja će dobiti sredstva

Projekti tih lokalnih smaoptrava kojima su dodeljena sredstva iz Budžetskog fonda za energertsku efikasnost radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini odabrani su na konkursu na koji se odazvalo 39 lokalnih samouprava.

Ministu Antiću je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev uručio priznanje te opštine zbog, kako je naveo, svega dobrog što je Antrić učinio za tu nerazvijenu opštinu.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva