:

:

TV Most

Foto: Radio KiM, arhiva

clock

Mart 23, 2019   15:17

0

311

Spirić i Rakić sutra odaju poštu stradalima u NATO bombardovanju SRJ

Sutra, 24. marta, sa početkom u 12 sati i 44 minuta, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica- Aleksandar Spirić i predsednik Srpske liste Goran Rakić položiće vence na spomenik "Beli anđeo" i time odati poštu stradalima u Nato agresiji 1999.godine .

Sutra se navršava tačno 20 godina od NATO bombardovanja naše zemlje, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Tog 24. marta 1999. godine sirene su najavile nalete „milosrdnog anđela“, kako je NATO nazvao svoju ubilačku akciju protiv SRJ. Avioni iz Avijana poleteli su bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Već oko 20 časova prve rakete pale su na Kosovo i Metohiju, kasarne u Kraljevu i Mladenovcu, Straževicu i vojni aerodrom Batajnica. Te noći jugoslovenska vlada proglasila je ratno stanje. Tačno 19 zemalja sveta, sa ekonomskim potencijalom 600 puta većim od tadašnje SRJ, „opravdavalo“ je bombardovanje „sprečavanjem humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji“ i rušenjem režima Slobodana Miloševića.

Napadi na našu zemlju kretali su sa brodova u Jadranu i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji. Međutim, u pojedinim operacijama učestvovali su i strateški operateri koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi, pa čak i iz Sjedinjenih Američkih Država. Bio je ovo poslednji veliki međunarodni sukob u poslednjem najkrvavijem stoleću. Takođe, bilo je to prvi put u 50 godina postojanja NATO da je on krenuo u rat, prvi put da je jedna koalicija zemalja napala neki režim...

Bombardovanje SRJ završeno je 10. juna iste godine, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum. Ovim sporazumom dogovoreno je povlačenje snaga VJ sa Kosmeta i ulazak u pokrajinu međunarodnih trupa (KFOR). Sada, 11 godina posle bombardovanja, Kosovo je etnički gotovo očišćeno od Srba, a 17. februara 2008. godine proglašena je jednostrana nezavisnost južne srpske pokrajine.

Tokom 78 dana, u napadima je, po procenama, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi. Jugoslovenski komitet Crvenog krsta objavio je da je među stradalima bilo 79 dece. Među najmlađim stradalima bio je dvogodišnji Marko Simić i trogodišnja Milica Rakić.

Izvor: TV Most

SpirićRakićKiMBeli anđeoNATO bombardovanje20 godina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva