:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2019   15:21

0

149

'Spor oko imena' Makedonije trajao 28 godina", Tači i Vučić imaju vremena do 2036.

"Ledena atmosfera" - tako je nemački dnevni list "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) opisao sučeljavanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, na panelu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, ne propuštajući da primeti da je Vučić dobio više vremena od Tačija, uključujući i završnu reč.

Novinar FAZ Mihael Martens u tekstu pod naslovom "Balkanski kontrasti" piše o prisustvu Grčke, Makedonije, Srbije i predstavnika Prištine u Minhenu, ocenjujući da su "miljenici konferencije bili (grčki premijer) Aleksis Cipras i (premijer Severne Makedonije) Zoran Zaev", koji su na jednočasovnoj sednici objasnili zašto im je uspelo ono što mnogim političarima danas izgleda nemoguće: da nađu kompromis i misle o interesima suseda.

"Nije bilo slučajno to što je Volfgang Išinger, kao šef konferencije, odmah posle nastupa Ciprasa i Zaeva, uveo 'kontrastni program'", navodi se u tekstu, kako prenosi Dojče vele, i dodaje da su se "na bini posle Zaeva i Ciprasa pojavili predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači".

Navodi se da je Išinger, koji ima iskustva sa Balkanom i nekada je bio posrednik EU za Kosovo, bio i voditelj srpsko-kosovskog razgovora, a otvorio ga je pitanjem: "zašto njima dvojici nije uspelo ono što je uspelo Ciprasu i Zaevu?".

"Najpre je odgovorio Vučić, koji je dobio dosta više vremena da govori od Tačija i kojem je Išinger osim otvaranja dao i završnu reč. Vučić je pomenuo Briselski sporazum iz 2013, sklopljen uz posredovanje EU - tu su se Srbija i Kosovo obavezali da će normalizovati odnose. Srbija je ispunila sve što se tražilo sporazumom, a Kosovo - ništa od toga, rekao je Vučić. On je ukazao da se na severu Kosova lokalni izbori održavaju prema kosovskim zakonima, baš kao što je predviđeno sporazumom", piše u članku.

Navodi se da je Vučić rekao i da se "uz to Srbija nije isprečila kada je Kosovo 2017. dobilo sopstveni međunarodni telefonski pozivni broj".

"Zajednice srpskih opština dogovorene 2013. godine - ni danas još nema. Imali su samo jednu stvar da ispune, to je bilo pre 2.126 dana - i ni to nisu uradili, rekao je Vučić. Umesto toga, Kosovo je protivno volji Beograda pokušalo da se učlani u međunarodne organizacije kao što su UNESKO ili Interpol. Nakon što to nije uspelo, jer je Srbija blokirala stvar, Kosovo je uvelo uvozne takse na robu iz Srbije. Vučić je to nazvao krutim i tvrdoglavim", piše u tekstu FAZ.

Dalje se navodi da je "Tači, donekle nespretno, odgovorio da se dogovori poput onog o formiranju zajednice srpskih opština mogu ostvariti samo ako su u skladu sa ustavom jedne zemlje".

"On (Tači) nije pomenuo da je stvaranje te zajednice u formi koju želi Beograd kosovski Ustavni sud proglasio ilegalnim. Umesto toga, Tači je podsetio zašto je pomirenje između Srbije i Kosova mnogo teže od dogovora između Atine i Skoplja. Grčka i Makedonija nikada nisu međusobno ratovale, dok je na Kosovu 1998. i 1999. u krvavim borbama život izgubilo 13.000 ljudi", piše u članku.

"Nas ne interesuje njihov ustav, jer mi ne priznajemo njihovu državu, rekao je Vučić. Lako je stvoriti dramu ili glumiti žrtvu, kontrirao je Tači. Ali, kako je rekao, ceo svet zna da su srpska policija i vojska sprovodile etničko čišćenje na Kosovu. Vučić je zapretio: Mislite li Vi da mi ne možemo da Vam naškodimo? Tači je odgovorio: G. Vučić još nije shvatio da sam ja predsednik suverene države. Vučić je, opet, rekao da je Kosovo upućeno na Srbiju i da ne može da uobražava da nije tako", piše u tekstu.

DW prenosi i da "Mihael Martens opisuje kako je u razgovoru u ledenoj atmosferi postepeno otpadalo titulisanje sa 'predsednik' ili 'gospodin' da bi se na kraju svelo samo na gola prezimena 'Vučić' i 'Tači'", ocenjujući da je "zvučalo malo kao školsko dvorište".

Navodi se da "duel govornika može da se rezimira ukazivanjem da je 'spor oko imena' koji je izbio proglašenjem makedonske nezavisnosti 1991, trajao 28 godina".

U tekstu FAZ se zaključuje da je "Kosovo 2008. postalo nezavisno" i da "prema tome, Tači i Vučić imaju vremena još do 2036. da isto tako "hitro" nađu rešenje kao što su to učinili Skoplje i Atina".

Izvor: Танјуг

VučićTačiHandijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva