:

:

TV Most

Foto: Vlada Srbije

clock

Januar 16, 2019   14:59

0

220

Sporazum Ministarstva trgovine i Instituta društevnih nauka

Državana sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić potpisala je Sporazum o saradnji u oblasti informacionog društva i informacione bezbednosti sa direktorom Instututa društvenih nauka Goranom Bašićem.

Cilj saradnje je da Institut sprovodi istraživanja i dostavlja Ministarstvu podatke pomoću kojih bi se sprovela bolja politika u zaštiti dece na internetu, unapređenju digitalnih veština žena i uključivanju starijih osoba na internetu.

Prema rečima Tatjane Matić, Ministarstvo je formiralo radnu grupu i u toku je izrada strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji.

"Smatramo da će svi podaci do kojih Institut dođe pomoći u izradi strategije i određivanju aktivnosti i ciljeva te strategije", rekla je Matićeva.

Takođe, dodaje ona, Ministarstvo je pripremilo i program za osnaživanje žena i njihovih digitalnih kompentencija, koji će, kaže, Vlada uskoro usvojiti.

"Ministarstvu nedostaju podaci i istražvinja, za koja mi nemamo kapacitet da sprovodimo, zato smatramo da Institut društvenih nauka ima metodologiju koja je usklađena sa EU da te podatke koje dobijemo oslikaju potrebe našeg društva, dece i drugih grupa", podvukla je Matićeva.

Direktor Instututa društvenih nauka Goran Bašić je istakao da dobra uprava mora biti zasnovana na tačnim podacima, te da je upravo to posao Instituta društvenih nauka.

"Institut posvećuje posebnu pažnju razvijajući metodologiju praćenja ostvarivanja prava grupa koja su u osetljivom položaju. Pokušavamo da razvijemo istraživanja koja se odnose na položaj ne samo dece i starijih, koji su u ovom trenutku u fokusu naše saradnje, nego i drugih grupa", rekao je Bašić.

Prvi u nizu projekata, kaže on, odnosi se na zaštitu dece na internetu, te je u cilju dobiti podatke - od kog uzrasta deca mogu da pristupe određenim sadržajima na internetu, kako sa tim podacima rukuju, koji uticaj ti sadržaji imaju na njih, da li roditelji i nastavnici znaju šta oni gledaju na internetu i da se utvrdi koliko je dece u opasnosti na internetu.

"Cilj nam je da pomoću tih podataka dođemo do novih rešenja u vezi bezbednosti dece na internetu", podvukao je Bašić.

Drugi projekat, kaže, odnosi se na uključivanje starijih osoba na internetu, a treći na unapređenje digitalnih veština žena.

Izvor: Танјуг

Institut društvenih naukaMinistarstvo trgovine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva