:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 17, 2019   22:57

0

210

Sporazum sa EAEU otvara Srbiji vrata za 180 miliona potrošača

Završetak pregovora i potpisivanje sporazuma o "pristupanju" Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji mogli bi, sudeći prema današnjoj izjavi predsednika Rusije  Vladimira Putina, da se okončaju do kraja ove godine.

Naime, Putin je danas u Beogradu na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da očekuje da se do kraja godine potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), a govoreći o daljem jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje.

Pristupanje naše zemlje tržištu od 180 miliona stanovnika, koliko broji ova ekonomska zajednica, bio bi prema ocenama sagovornika Tanjuga, značajan zamajac privrednom rastu zemlje.

Urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić podseća da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa tri ključne zemlje Evroazijske unije, Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali da u tim sporazumima postoje i oni proizvodi koji se ipak oporezuju.

"I to je najveći problem jer, obično se oko toga vode najveće debate u pregovorima i zato pregovori tako dugo traju", kaže Nikolić.

Srbija, kaže ona, insistira upravo da se naše meso, mlečni proizvodi, šećer, vino i drugi proizvodi izuzmu od oporezivanja prilikom izvoza u te zemlje.

Međutim, za sada, i nakon više rundi razgovora, pojedine države članice Unije, ostaju čvrste u svom stavu štiteći tako njihovu ekonomiju.

S druge strane, objašnjava, problem je što se od naših proizvođača očekuje da ispune brojne komplikovane procedure i usaglase sertifikati, a to mogu, kaže Nikolić, samo velike kompanije u našoj zemlji.

Udruživanje malih srpskih proizvođača je zato, ističe ona, veoma važno u narednom periodu.

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je nedavno da bi deficit koji imamo sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata iz te zemlje, mogao biti manji nakon usaglašavanja Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije EAEU.

U pregovorima Srbije sa državama članicama Unije, Belorusijom, Kazahstanom, Rusijom, Kirgistanom i Jermenijom protekle nedelje u Beogradu, ostvaren je napredak oko ovog sporazuma ali, još uvek nema konačnog dogovora zbog neslaganja unutar država članica EAEU.

"Pregovore nastavljamo i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti usaglasiti tekst sporazuma koji će našim proizvođačima omogućiti pristup tom tržištu", rekao je Ljajić.

Da bi naša zemlja ušla u ekonomsku zajednicu ovih zemlja i izvozila robu bez posebnih carinskih dažbina, ključno je da se prvo izvrši skeniranje potreba tržišta u tim državama, smatra ekonomista Saša Đogović.

Da bi se ostvario ovaj cilj Srbije, veoma je važna politička dimenzija, odnosno, dobri odnosi srpskih zvaničnika sa liderima Unije, kaže Đogović za Tanjug.

Srbiji je u Evroazijskoj uniji i dalje dominantno tržište Rusije ali ne treba zaboraviti, podseća, ni tržišta Kazahstana, Jermenije, Kirgistana...

Pregovori Srbije o ovom sporazumu počeli su 2016. godine, a ovaj dokument je, prema rečima nadležnih, potpuno u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i odredbama Opšteg sporazuma o carinama i trgovini.

Izvor: Танјуг

Evroazijska ekonomska unijaSrbijaposeta PutinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva