:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2018   19:12

0

222

Srbi u Kosovskom Pomoravlju obeležili 100 godina od Velikog rata

U danu kada čitav svet obeležava 100 godina nakon okončanja Velikog rata podsećajući se na tragične žrtve globalnog sukoba, Srbi u Kosovskom Pomoravlju posećuju svoja znamenja i sećaju se istorijskih događaja s početkas 20. veka.

Hroničar Kosovskog Pomoravlja  Srtanislav Kojić i istporičar Živojin Aksić polažući cveće na spomen ploču u Donjoj Budrigi koja je posvećena stradalnicima ovog kraja u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, ukazuju na važnost da mlađe generacije zapamte i dalje prenose sećanje na pobede u ovim ratovima i svoje stradale pretke.
“U Prvom balkanskom ratu zemlje saveznice postigle su svoj cilj i oslobodili su se turskog ropstva koje je trajalo 523 godine. Pre nego što je nastupilo oslobođenje Gnjilana Turci su izvršili mnogobrojne zločine na ovim prostorima. Uhapsili su 40 Gnjilanaca. Namera im je bila da ih ubiju. Ali, izuzetno mudar i ugledan Gnjilanac, Tinko Katanić razgovarao je sa albanskim prvacima i postigao dogovor da Srbi budu pušteni.  i da svi naoružani Turci i Albanci predaju oružje, da bi se izbeglo krvoproliće. Na ove prostore došla je Treća srpska armija na čelu sa generalom Božidarom Jankovićem i Gnjilane je oslobođeno 24. oktobra 1912. godine”, podseća Stanislav Kojić.
U Prvom svetskom ratu Srbe koji su bili spremni za rat masovno su ubijali Bugari. Profesor istorije Živojin Aksić pominje švajcarskog forenzičara i publicistu, Arčibalda Rajsa koji je istraživao ubistva na ovim prostorima i zabeležio masovna stratišta Srba. 
“Pored toga naši preci su dali velike žrtve u toku proboja Solunskog fronta. Na ovoj spomen ploči u Donjoj Budrigi vidimo da je polovina njih baš tamo i stradala. Ima i onih koji su živote izgubili i na Ceru, Kolubari, tokom povlačenja preko Albanije... tako da je stradanje Srba na ovim prostorima, u odnosu na broj stanovnika, isto kao stradanje u čitavoj Srbiji”, kaže profesor Aksić.
Osim ove spomen ploče, ranije je jedna postavljena u Ranilugu. Onu koja se nalazila u Gnjilanu su srušili. 
Stanislav Kojić kaže da su pokrenuli inicijativu za osnivanje Udruženja potomaka ratnika u Kosovskom Pomoravlju, da bi se imena stradalih sačuvala od zaborava.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva