:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 23, 2019   10:34

0

149

Srbija i Kina – čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo

Srpska delegacija na čelu sa predsednikom od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put", na kojem će se okupiti 40 šefova vlada i država. Vučić će u Pekingu razgovarati i sa kineskim i ruskim predsednikom, a predviđeno je i potpisivanje novih ugovora. Ministar finansija Siniša Mali kaže da odnosi između Srbije i Kine nikada nisu bili bolji.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da odnose Srbije i Kine odlikuje čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo. Podsetio je da je predsednik Vučić učestvovao i na prvom forumu 2017. godine i da će se šesti put susreti sa kineskim predsednikom.

Mali kaže da je to velika čast i prilika da se potvrdi prijateljstvo i da se nađe način da se saradnja produbi u ekonomskom smislu.

Kada je reč o sporazumima koji će biti potpisani, Mali je najavio projekat gradnje pruge od Niša do Preševa uz podsećanje da se radi rekonstrukcija pruge od Beograda do mađarske granice. "Sa rekonstruisanom prugom do Preševa imaćemo vertikalu od najsevernije do najjužnije tačke imajući u vidu da ćemo biti glavna tranzitna arterija za uvoz i izvoz robe iz Evrope", naveo je ministar.

Govorio je i o izgradnji sektora C obilaznice oko Beograda kao i o finansijskom aranžmanu o auto-putu Preljina – Požega.

Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči. Mali kaže da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi i da će se nalaziti pored Pupinovog mosta. "To su milijarde investicija, nova radna mesta ali i podizanje kvaliteta infrastrukture", rekao je Siniša Mali.

Podseća da je Kina pomogla oko Železare koja je naš najveći izvoznik i da je kineska kompanija prošle godine preuzela RTB Bor.

Šansa za nove projekte 

Ponavlja da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i da je forum šansa da se razgovara o novim projektima.

Ističe i da se Srbiji ukazuje velika čast jer će Aleksandar Vučić biti jedan od tri predsednika koji će imati završni govor.

Kada je reč o stanju u budžetu, ministar kaže da je za celu godinu planiran deficit od 0,5 odsto ali da je u prva tri meseca bolji rezultat od projektovanog. "Ako se po jutru dan poznaje, možemo da očekujemo dobre rezultate za ovu godinu", rekao je Mali i dodao da bi se onda otvorio fiskalni prostor za povećanje plata i penzija.

Podseća da je projekcija pravljena sa MMF-om i ističe da je u prošloj godini Srbija imala rast BDP-a 4,3 odsto što je među boljim rezultatim u Evropi. "Ako nastavimo ovako, naravno da se otvara prostor za povećanje plata i penzija", ponovio je Mali i ocenio da su zato važni susreti kao što je predstojeći forum i Kini.

"Radimo na tome da se poveća broj investitora", rekao je ministar i naglasio da to znači više novca u budžetu.

O leks specijalisu za kredite u švajcarcima

Govoreći o leks specijalisu kao rešenju za građane zadužene u švajcarskim francima, ministar Mali je najavio za danas i sutra raspravu u Skupštini.

Dodao je da je reč o konačnom rešenju za mnoge porodice i da mu je drago što posle 12 ili 13 godina oni kažu da ih je država čula. Ističe da je nađeno kompromisno rešenje i da ne postoji drugi način da država reaguje.

"U nekom trenutku, kada vidite da ljudi ostaju bez krova, da se porodice raspadaju, morate da reagujete kao odgovorna država i društvo. Pomažemo i treba da pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija", poručio je Mali.

Kaže da će građani imati izbor da li hoće po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Izvor: RTS

Siniša Mali
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva