:

:

TV Most

clock

April 23, 2019   22:18

0

268

Srbija podržava borbu protiv seksualnog nasilja

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je održana debata o seksualnom nasilju u konfliktima, a predstavnici Srbije podržali su aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima.

"Razmatranje ovako važnog pitanja u okvirima Ujedinjenih nacija, uz punu saradnju svi relevantnih učesnika - država, međunarodnih organizacija i civilnog društva preduslov je za efikasnije delovanje. Srbija podržava napore Saveta bezbednosti UN u tom pravcu", izjavila je Jovana Atanacković, pomoćnica ministarke Zorane Mihajlović.

Ona je istakla da Srbija podržava pristup koji akcenat stavlja na žrtve seksualnog nasilja i promoviše sveobuhvatnu podršku žrtvama, kroz medicinsku, psihološku, pravnu i socio-ekonomsku pomoć, te pohvalila današnje usvajanje rezolucije o seksualnom nasilju u oružanim sukobima, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

"Srbija je država ugovornica Rimskog statuta i podržava napore Međunarodnog krivičnog suda na procesuiranju zločina seksualnog nasilja u konfliktima. Osnaživanje žrtava da prijave zločin prvi je korak u pravcu prevencije, odnosno utvrđivanja i kažnjavanja zločinaca. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi potpredsednica naše Vlade snažno je posvećeno borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja", rekla je ona.

Atanacković je dodala da sve strane koje učestvuju ili su učestvovale u oružanim sukobima treba da osiguraju zaštitu svedoka, jer je to od izuzetnog značaja za proces utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanje počinilaca.

Atanacković je u u debati učestvovala u ime potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović zajedno sa Gordanom Gavrilović, savetnicom potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost.

Debata o seksualnom nasilju u konfliktima organizovana je u okviru nemačkog predsedavanja Savetom bezbednosti UN, pod vođstvom saveznog ministra spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom.

Debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Guteres, a učestvovali su i ministri spoljnih poslova Mađarske i Finske, predstavnici država članica SB i ostalih zemalja, dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, borkinja za ljudska prava Amal Kluni i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

SB UNSrbijanasilje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva