:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 09, 2018   15:47

0

117

"Srbija treba da bude prisutna u svemu što Kina radi"

Strateški značaj inicijative "Pojas i put" na ovim prostorima, njeni globalni dometi, investicioni i infrastrukturni projekti, kao i mogućnosti srpsko-kineske saradnje u okviru četvrte industrijske revolucije, teme su o kojima će se sutra govoriti na trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog (BSD), pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Skup, koji će okupiti veliki broj učesnika iz Srbije i inostranstva, otvoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a centralna tema ovogodišnje konferencije je predstavljanje strateškog značaja inicijative "Pojas i put" u regionu. 

O globalnim dometima inicijative "Pojas i put”, govoriće ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, poznavalac prilika na Balkanu Volfgang Petrič i profesor Nankai Univerziteta Ge Šunći, kao i profesorka beogradskog FPN-a i direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović. 

Ona ističe značaj te inicijative, budući da, kaže Mitrović, već sada ima intekontinentalni, a možda i globalni domet, s obzirom na osnivanje Azijske banke za investicije u infratsrukturi. 

"Nastojaćemo da objasnimo šta inicijativa znači za interkontinentalno povezivanje, kontinentalno i pomorsko, šta znači za saobraćajnu, komunikacionu infrastrukturu, za povezivajne naroda, kultura, unapređenje trgovine, ubrzanje prekogranične trgovine...“, rekla je Mitrović za Tanjug. 

Biće reči i o tome šta inicijativa znači za samu Kinu, na njenom putu izrastanja od regionalne u globalnu silu, ali i kako dodiruje nas i koji je najbolji način način da se Srbija uključi - šta nam je ponuđeno, a šta je najbolje da odaberemo. 

MItrović je ukazala da je za Srbiju veoma značajno što je inicijativa dosegla do ove tačke Evrope, jer se, po prirodi stvari nalazimo na razmeđu puteva, pa nam to daje mogucnost da odaberemo nešto iz široke ponude. 

"Imamo posla sa neuporedivo većim partnerom i imamo mogućnost da odaberemo ono što je za nas najvažnije - da se povežemo i okviru našeg, ali i da se povežemo sa daljim regionima, da se ugradimo u proizvodne i komunikacione lance u međunarodnoj proizvodnji, komunikaciji, trgovini i postanemo integrisani u globalne tokove kako bismo poboljšali stanje naše ekonomije i položaj na međuanrodnom tržištu“, rekla je Mitrović. 

Radojka Nikolić, vlasnica magazina "Biznis i ekonomija", koja će moderirati panel posvećen investicionim i infrastrukturnim projektima, kaže da se Srbija našla na starom putu svile, odnosno sada na putu "pojas i put", kao važna geografska tačna. 

"Nama je ova inicijativa značajna jer nam nedostaje upravo infrastruktura koja je potrebna i Kinezima da bi realizovali svoj projekat, a konferencija će se upravo tim temama baviti", rekla je Nikolić Tanjugu. 

Sutra će, kako je dodala, i predstavnici kineskih komapnija govoriti o svojim iskustvima u Srbiji i o njihovom viđenju svih tih prednosti ili mana koje podrazumevaju ovaki projekti. 

Ona je istakla da Srbija ima dvostruki interes u ovim infrastrukturnim projektima. "Jedan je što se geografski našla na putu svile i na taj način može da ima korist od izgradnje infrastrukture, a drugi, što je Srbiji sva ta infrastruktura potrebna bez obzira na projekt "Pojas i put". Potrebni su nam putevi, mostovi, železnička pruga Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo okviru projekta da se gradi", napomenula je Nikolić. 

Budući da nemamao dovoljnu infrastrukturu i da je postojeća devastirana u prethodnim decenijama, prema rečima Nikolićeve, ovo je dobra mogućnost za Srbiju da kroz projekat koji Kina globalno realizuje, dobije i lokalno i regionalno značajne infrastrukturne objekte koje može da koristi. 

Kada je reč o saradnji Srbije i Kine u okviru četvrte industrijske revolucije, Zoran Stanojević, koji će voditi panel posvećen toj temi, slikovito opisuje da je to "kao da orete njivu sa volovima, a pojavili su se traktori". 

"Ako ne pređete na traktor, uopšte nećete biti u stanju da parirate onome što se danas radi. Tako je i sa industrijom 4.0 - ako se ne uključite na vreme, ostaćete sa volovima i nećete biti konkurentni ni u jednoj oblasti", kaže Stanojević za Tanjug. 

Napominje da je Kina, uz SAD, zemlja koja vodi u razvoju industrije 4.0, te je za Srbiju neophodno da prati šta se u Kini dešava, da sarađuje sa tom zemljom, jer će morati da uzima, kupuje rešenja od Kine, a možda i da nešto od tih rešenja razvije i sama i pokuša da ih proda Kini. 

Stanojević navodi da je Srbija pre 40-50 godina bila jedan od svetskih lidera u robotici i da ima potencijal u tom sektoru, koji ne treba potcenjivati. 

Dodaje da Kina dobro zna čime smo se mi u prošlosti bavili i da su spremni da saslušaju, vide ima li išta još od tih kadrova koji su sposobni da proizvedu znanje proizvedu, više nego što sami u sebe verujemo. 

"Nije loše da sednemo i porazgovaramo kako mi vidimo mogućnosti za saradnju sa Kinom, koja je za nas lav, dok smo mi trenutno ''mali miš''. Ali, kao što iz priče znamo, ponekad i miš može da dođe do spasonosnog rešenja za lava. Tu je naša šansa", podvukao je on. 

Kako kaže, budući da je Kina ekonomska velesila, sve što ta zemlja radi u regionu je nešto gde Srbija mora da bude prisutna i ne sme da propusti priliku da bude deo Inicijative. 

"To što Srbija organizuje skupove sa Kinom u kojima se bavi inicijativom ''Pojas i put'' je neophodnost, nije pitanje dobre volje. Srbija mora da bude deo te priče kako ne bi ostala pored puta, kao neko ko uopšte nije uključen u ozbiljne svetske ekonomske tokove", zaključio je Stanojević. 

Sagovornici na panelu biće mu državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Mihailo Vesović iz PKS, direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković, kao i Milan Aleksijević ispred Telekoma Srbija i Srećko Miodragović iz Comtrade grupe. 

Konferenciju "Inicijativa pojas i put na Balkanu", organizuju Fondacija Beogradski strateški dijalog, u saradnji sa Ambasadom Kine u Beogradu i Vladom Srbije, a održava se u Palati Srbija.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva