:

:

TV Most

Foto: MSP

clock

April 19, 2019   12:33

0

173

Srbija važna tačka na Novom putu svile

Peking će sledeće nedelje biti u centru pažnje međunarodne zajednice, a Republika Srbija je spremna da pruži svoj doprinos uspehu međunarodnog foruma "Pojas i put" koji je van svake sumnje jedan od najznačajnijih ove godine, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je održao govor na otvaranju Treće međunarodne naučne konferencije – "Pojas i put: Srbija i inicijativa 16+1; iskustva, dostignuća i perspektive".

Podsetio je da je pre nedelju dana u Dubrovniku održan Osmi samit premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kome je učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"A, svega nedelju dana nas deli od Drugog međunarodnog foruma 'Pojas i Put' u Pekingu (25-27. aprila 2019), na kome će učestvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, pored 37 drugih šefova država i vlada, predstavnika 137 zemalja i 80 međunarodnih organizacija, kao i oko dve hiljade delegata na raznim nivoima", naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da ga raduje intenzitet sa kojim se zajednički razvija saradnja sa prijateljskom Kinom, kao i drugim zemljama regiona i šire međunarodne zajednice, uključene u inicijativu predsednika Si Đinpinga "Pojas i put". Ocenio je da je reč o jednoj o najznačajnijih inicijativa u modernoj istoriji čovečanstva.

"Želim da naglasim da Srbija pridaje veliki značaj mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koju prožima inicijativa 'Pojas i put', unapređujući veze u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike, zdravstva, medija, kulture, nauke, prosvete, sporta, turizma, saradnje regiona i gradova i saradnje u međunarodnim organizacijama i forumima. Posebno smo zadovoljni zbog činjenice što je Beograd, u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, tokom prethodne godine bio domaćin dve značajne manifestacije – Trećeg sastanka ministara saobraćaja i Sastanka gradonačelnika prestonica, održanih oktobra 2018, a u 2019. godini Srbija će biti domaćin važnog sastanka o saradnji Kina-CIEZ u oblasti inovacija", rekao je mnistar Dačić,

Poručuje da je Srbija na evropskom kontinentu jedna od važnih tačaka Novog puta svile.

"Geostrateški položaj otvorio je našoj zemlji mogućnost da bude jedna od tačaka ukrštanja Novog puta svile i Ekspresne pomorsko-kopnene linije Kine i Evrope, čiji će simbol biti nova brza železnica između Beograda i Budimpešte, sa kojom i druge države u regionu izražavaju interes za saobraćajno povezivanje", ocenjuje Dačić.

Dačić je u govoru naglasio odlične bilateralne odnose, sveobuhvatno strateško partnerstvo i tradicionalno prijateljstvo koje postoji između Republike Srbije i NR Kine.

Konferenciju organizuju Fakultet bezbednosti i Ambasada Narodne Republike Kine. 

Izvor: RTS

Dačićput svileSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva