:

:

TV Most

Foto: tanjug.rs

clock

Februar 21, 2018   12:05

0

242

Srbija i Rusija nikada nisu išle jedna protiv druge


Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovom u Vili "Mir", predsednik Aleksandar Vučić rekao je da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.



Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.  



"Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u znak zahvalnosti za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i u nadi da ih još više unapređujemo", kazao je Vučić.



Rekao je da je napisao još jedno pismo u ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske, i zamolio Lavrova da ga preda.



"Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka: 'Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili'", istakao je Vučić.



Vučić: Razmena Srbije i Rusije viša od 2,6 milijardi dolara



Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.



Kako je rekao, Srbija je izvoz povećala za 25,2 odsto i istovremeno se zahvalio što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.



Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti. Posebno je ukazao na saradnju u energetskom sektoru i istakao značaj NIS-a, te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.



Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz "Turski tok", preko Bugarske...



"Svi dogovori će biti ispunjeni" 



Dodao je da će svi dogovori koje Srbija i Rusija postižu biti i ispunjeni i da je uveren da će svetske i evropske okolnosti dozvoliti i da se svi ti dogovori ispune.



Ukazao je i na kulturne, duhovne i druge veze Srbije i Rusije i zahvalio na pomoći koja je dobijena za mozaik u Hramu Svetog Save, koji će sutra, zajedno sa Lavrovom obići, ali rekao i da je i Srbija odvojila deset miliona evra za te namene.



Vučić je dodao da će Hram na Vračaru biti ne samo mesto vere i duhovnosti, već i turističko mesto od značaja za ekonomiju. Dodao je i da vojnotehnička saradnja uvek ide u dobrom smeru, zadovoljni smo i nastavuićemo je.



Kako je rekao, Srbija ima daleko bolju finansijsku situaciju nego što je imala, ubrzano će modernizovati vojsku i uvek ćemo biti u stanju da sačuvamo svoju zemlju i teritoriju i sebe zaštitimo.



Vučić je rekao i da je Lavrovu naglasio da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna.



"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suvereniteta", rekao je Vučić i poželeo dobre izbore u Rusiji 18. marta i naglasio da je uveren da će se nastaviti dobra saradnja sa rukovodstvom Rusk Federacije.



"Srbija nastavlja da gradi najbolje odnose sa Rusijom"



"Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je predsednik Vučić.



"Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.



Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati



"A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda", rekao je Vučić.



Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.



Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju



Lavrov je istakao da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.



Lavrov je kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.



"Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze", poručio je Lavrov.



Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za kolektivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.



Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.



Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara.



Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze.



Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.



Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.



Lavrov je doputovao posle podne u Beograd, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga srpski kolega Ivica Dačić i ambasador RF u Beogradu Aleksandar ÄŒepurin.



Vučić i Lavrov će prisustvovati sutra prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva