:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2018   8:41

0

3973

Srpske porodice u Gracu strahuju od upada kosovske policije

U kuću porodice Popović u Gracu, selu između Mitrovice i Prištine, pre nekoliko dana upala je policija. Tražila je oružje. Vatrenog oružja nije bilo, ali je uhapsila vlasnika kuće, protiv kojeg su podignute krivične prijave. Popovići i njihove komšije strahuju od novog upada.

Kada vam upadne u kuću desetak policajaca i počnu pretres, ne možete da se osećate spokojno, a pogotovo kada znate da ništa niste zgrešili. Popovićima u Gracu, upali su u po bela dana.

"Tražili su neke puške, pištolje. Evo i dan danas me prate, evo već treći dan. Oduzeli su mi vazdušnu pušku i jedan pendrek. Oni kažu da je policijski, a ja sam ga pronašao poodavno, još pre 20 godina", kaže Branislav Popović.

U porodicu Popović i njihove komšije uvukao se strah, da se dolazak policije ne ponovi.

"Ne znamo da li će u pola noći da nam upadnu, u pola dana, kao što su onoga dana. Toliki pritisak vrše na njega, evo već tri godine. To više nije normalno", priča Stana Popović.

U javnom izveštaju policija navodi da je u Gracu uhapsila osumnjičenog Srbina i da je pretresom njegove kuće zaplenila vazdušnu pušku i gumeni pendrek. Tužilac je odlučio da uhapšenog uvede u redovnu proceduru. A to znači da su protiv Popovića podnete dve krivične prijave.

Popović je dva starija sina preselio u Beograd. Kako bi, kaže, barem njih oslobodio pritiska. Ne zna tačno šta može da bude povod za upad policije i pritiske o kojima govori.

Kaže da je najverovatnije to što ne prodaje kuću. A kuća i imanje Popovića nalaze se na ulasku u selo, uz sam magistralni put.

"Ovo je selo bilo veliko pre rata, nažalost, danas je svedeno na 20-30 domaćinstava, sa 20 učenika, kojih je svake godine manje i manje. Albanci kupuju ovde zemljište, prodaju im se kuće i svakim danom vidimo istaknute table 'prodaja'", ističe direktor Osnovne škole u Gracu Desimir Miljković.

Albanci su posleratnom kupovinom srpskih imanja u Gracu, utrostručili svoj broj, u odnosu na preostale Srbe.

Grace je jedno od nekoliko sela između Mitrovice i Prištine u kojima su Srbi ostali da žive i nakon sukoba. Srba još ima u Babinom Mostu, Prilužju, Plemetini, Janinoj vodi i Crkvenoj Vodici i Gojbulji.

Izvor: RTS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva