:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

April 24, 2019   18:07

0

255

Srpski jezik i kultura u programu devetoletki u Severnoj Makedoniji

Srpski jezik i kultura, kao izborni predmet, biće uveden u nastavni program osnovnog obrazovanja devetoletki Republike Severne Makedonije (RSM) od školske 2019/2020. godine, potvrđeno je iz resornog vladinog Ministarstva za obrazovanje i nauku (MON) u Skoplju.

U cilju unapređenja nastave pripadnika srpske i turske zajednice u RSM, po inicijativi Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica MON, na zahtev roditelja, „analizirana su i sprovedena određena sagledavanja u odnosu uvođenja predmeta jezik i kultura zajednica, konkretno, u delu izbornih predmeta za uvođenje predmeta jezik i kultura Turaka i jezik i kultura Srba.

U saglasnosti sa navedenim, u aktu MON-a precizira se da će, „u interesu pripadnika zajednica, Biro za razvoj obrazovanja, izvršiti izmene i dopune nastavnog plana devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u delu izbornih predmeta, za uvođenje Jezika i kulture Turaka i Jezika i kulture Srba“. Shodno tome, kako je najavljeno, pomenuti predmeti biće uvedeni u program izbornih predmeta osnovnog obrazovanjea RSM u školskoj 2019/2020. godini.

Time se srpskoj zajednici u RSM vraća prethodno stečeno pravo kojim su školarci, pored redovnog zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje su prošle vlasti ukinule školske 2007/2008. godine.

U redovnom procesu osnovnog obrazovanja u RSM, u odeljenjima sa nastavom na maternjem srpskom jeziku ove školske godine uči 170 osnovaca u tri devetoletke sa područnim školama – “Svetozar Marković”u Starom Nagoričanu, “Braća Ribar” u Tabanovcima na severu zemlje i “Sveti Kiril i Metodij” u Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori.

Osnovno devetogodišnje obrazovanje u redovnom nastavnom procesu na makedonskom jeziku u RSM, pak, stiče i 1445 učenika koji su se se izjasnili kao Srbi.

Izvor: Novosti

Severna Makedonijasrpski jezik i kultura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva