:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 16, 2019   10:02

0

170

Starčević: Interesovanje tradicilnalno visoko za vojne škole

Od prvog februara svi zainteresovani za vojnu gimnaziju traže svoje mesto, a od petka je počeo upis u vojne škole, Vojnu akademiju i Vojnomedicinsku akademiju. Major Srđan Starčević kaže da je interesovanje tradicilnalno visoko za vojne škole a to je otuda što je u Srbiji vojni poziv cenjen i dovoljno ugledan da privuče svake godine dovoljan broj sjajnim mladih ljudi.

Za spasavanje i za odbranu zemlje nužna je posebna obuka. Takva se dobija u vojnim školama i na akademijama. Od prvog februara svi zainteresovani za Vojnu gimnaziju traže svoje mesto, a od juče je počeo upis u vojne škole, Vojnu akademiju i Vojnomedicinsku akademiju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, major Srđan Starčević, nastavnik na Vojnoj akademiji rekao je da je konkurs za Vojnu gimnaziju raspisan nešto ranije i biće otvoren do 15. marta, a konkurs za ostale vojne škole, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet na VMA i Srednju stručnu vojnu školu raspisan je na Dan državnosti i biće otvoren do kraja marta.

Prema njegovim rečima, svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa detaljima konkursa na sajtovima Ministarstva odbrane, Univerziteta odbrane i Vojne akademije, a konkursnu dokumentaciju podnose regionalnim centrima Ministarstvima odbrane.

Što se tiče interesovanja, ono je tradicilnalno visoko za vojne škole a to je otuda što je u Srbiji vojni poziv dovoljno cenjen i dovoljno ugledan da privuče svake godine dovoljan broj sjajnih mladih ljudi, kaže major. "Mi očekujemo i nadamo se da će i ove godine biti veliko interesovanje. Mislim da je naše očekivanje opravdano jer smo i do sada imali po nekoliko kandidata na jedno otvoreno mesto", rekao je Starčević.

Starčević kaže da se prijemni ispiti za vojne škole razlikuju za različite škole. Tako budući učenici Vojne gimnazije kao i svi srednjoškolci polažu prijemni ispit iz srpskog jezika i matematike. Za VMA polažu prijemni ispit iz biologije i hemije, za Vojnu akademiju iz matematike a za Srednju stručnu vojnu školu iz fizike i matematike. "Sada to deluje isto kao i za sve druge. Ali pored ovoga, kandidati za vojne škole moraju da prođu proveru fizičke sposobnosti, da budu podvrguti psihološkoj proceni i da prođu zdravstvene preglede", kaže on.

Kandidati kod kojih su um i telo podjednako okretni i spretni 

Govoreći o tome šta je od toga važnije, Starčević kaže da traže kandidate gde su um i telo podjednako okretni i spretni.

"Ali, kada pogledate bodove videćete da kandidati za upis na Vojnu akademiju mogu da donesu 40 bodova na osnovu uspeha iz prethodnog školovanja, 45 bodova dobijaju na testu iz matematike i 15 bodova na proveri fizičke sposobnosti. Računamo da je hladnokrvnost, racionalnost i nesalomiva logika matematičkog uma važna za vojnu profesiju a da fizičku sposobnost moraju imati i selektvina je za uspis", istakao je major.

Ima i onih koji su ranijih godina pokušavali upis, kaže Strčević i dodaje da je viđao na prijemnim ispitima poznata lica. Dešava se da ti ljudi koji ne uspeju da upišu Akademiju kao kadeti, odmah, da upišu kao samofinasnirajući studenti - a onda naredne godine pokušaju da postanu kadeti, kaže on.

Prema njegovim rečima, treba znati da je ove godine konkursom predviđeno da najstariji kandidat za Vojnu akademiju bude rođen 1999. godine a za vojnu gimnaziju 2003. godine, tako da postoje ograničenja.

Starčević kaže da ima onih koji se odluče da ipak ne postanu oficiri. "Treba reći da je Vojna akademija i VS dovoljno poštena prema kadetima. Naši kadeti pre početka školske godine odlaze na obuku i tu prolaze sve ono što vojnici koji dođu u jedinice prolaze i mogu da vide kako živi i radi jedna vojna jedinica i šta će biti njihov poziv", rekao je major.

Govoreći o motivaciji, Starčević kaže da od studenata dobija razumne odgovore - od toga da je to porodična tradicija, da imaju ljubav prema uniformi, preko ideala patriotizma, služenja otadžbini do strasti prema ratnoj tehnici, naoružanju ili pozivu vojnog pilota.

"Svi kadeti dobijaju realno znanje, vrhunsko obrazovanje sa dobrim balansom teorije i prakse i po završetku Akademije dobijaju dvostruku nagradu - prvo je potporučnički čin kojim ulaze u dinamičnu profesiju i drugo stručno akademski naziv", kaže on.

Tako recimo, kadet koji završi vojno mašinsko inženjerstvo postaje i diplomirani inženjer, što je dragoceno i za moticaviju ljudi, zaključio je Starčević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva