:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 19, 2018   10:15

0

243

Štrahe: Obustaviti dodelu državljanstva Turcima

Nakon odluke Ustavnog suda kojom je zaustavljeno oduzimanje austrijskog državljanstva građanima turskog porekla za koje se sumnja da imaju i turski pasoš, austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je obustavu dodele državljanstva Austrije Turcima.

Ustavni sud je dao za pravo jednom Bečliji turskog porekla koji nije uspeo da dokaže da nema ilegalno drugi pasoš, a kojem su nadležne vlasti oduzele austrijsko državljanstvo jer se njegovo ime nalazilo na jednom spisku birača za prošle turske izbore.

Štrahe je istakao da treba obustaviti dodelu austrijskog državljanstva Turcima, sve dok tamošnje vlasti ne budu sarađivale sa austrijskim vlastima.

Objasnio je da, pošto ne postoji saradnja nadležnih vlasti s Turskom, nije moguće znati da li je podnosilac zahteva za dobijanje austrijskog pasoša i dalje turski državljanin.

Štrahe je, u izjavi bečkom dnevniku Prese, istakao da je Turska jednostrano prekinula saradnju, dodajući da postoji sporazum kojeg se turske vlasti ne pridržavaju.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da je ovo njegov stav, a da će pravno biti razmotreno kako tako nešto pretočiti u delo.

Izvor: Танјуг

AustrijaŠtraheTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva