:

:

TV Most

clock

April 23, 2021   10:34

0

50

Svetski dan knjige

I ovog 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava. U celom svetu održavaju se različiti programi i akcije sa ciljem da se promovišu radost i lepota čitanja.

 

Međunarodni Dan knjige je proglasio UNESCO, organizacija za nauku, kulturu i obrazovanje, 1995. godine. Ideja da se odabere jedan dan u godini u kom će se na globalnom nivou slaviti knjiga, potekla je od španskog pisca Vinsenta Klavela Andresa – on je predložio da se Svetski dan knjige obeležava na dan rođenja Migela Servantesa, 7. oktobra. Kada je UNESCO odlučio da proglasi Svetski dan knjige, odabran je datum Servantesove smrti – 23. april. Slavni španski pisac je, da podsetimo, autor remek-dela Don Kihot, parodije na viteške romane koja je prvi moderan roman evropske književnosti, i najprevođenije delo španske književnosti svih vremena. Interesantna koincidencija je da je Servantes umro 23. aprila 1616, istog dana kada i još jedan velikan svetske književnosti – engleski pesnik i dramski pisac Vilijam Šekspir.

U poslednjoj nedelji aprila praznik knjige obeležava se u čitavom svetu. Ideja je promovisanje čitanja, izdavaštva i autorskih prava. Ideja pokretača, organizacije UNESCO, bila je i da podstakne mlade da otkriju zadovoljstvo čitanja. Tokom godina organizovane su razne akcije i programi u slavu knjiga i autora, i realizovane brojne saradnje sa piscima, izdavačima, bibliotekama, knjižarama, školama…

UNESCO i ove godine podseća da su knjige spona između prošlosti i budućnosti, i most između generacija i različitih kultura. Svetski dan knjige se svake godine obeležava u preko 100 zemalja sveta. Tokom čitavog aprila UNESCO podseća na radost i lepotu uranjanja u knjige i objavljuje književne citate, pesme i misli velikana svetske književnosti. Poziv za izražavanje ljubavi prema knjigama i čitanju upućen je i ovog aprila čitaocima iz celog sveta, posebno učenicima, studentima, profesorima, bibliotekama, knjižarama, izdavačima.

Cilj dana knjige je i da podseti na snagu knjiga, i na sve benefite koje čitanje donosi. Putem knjiga se možete lako povezati sa drugim ljubiteljima knjiga i čitanja, i razmeniti svoja iskustva. Čitanje bistri misli i čini vas boljom osobom, lekovito je i utešno, snaži, podstiče i oplemenjuje.

Od 2000. godine, Svetski dan knjige i autorskih prava inspirisao je još jednu inicijativu profesionalnih organizacija koje dobijaju pomoć UNESCO-a. Već dve decenije se svake godine bira jedan grad koji u toku godinu dana ima titulu Svetska prestonica knjige, i realizuje mnoge uzbudljive, zanimljive i korisne programe u slavu knjiga, čitanja, i književnih autora.

Prošle, 2020. godine, Svetska prestonica knjige bio je malezijski grad Kuala Lumpur. Slogan proslave bio jeBriga kroz čitanje, a program se tokom godinu dana fokusirao na četiri teme – na čitanje u svim oblicima,zatim i na razvoj infrastrukture knjižarske industrije, na inkluzivnost i digitalnu dostupnost, kao i na osnaživanje dece kroz čitanje. Realizovane su mnoge akcije – kampanja za čitanje u vozovima, unapređenje digitalnih usluga Nacionalne biblioteke Malezije, a omogućene su i nove digitalne usluge za biblioteke u siromašnim naseljima Kuala Lumpura.

Ove godine Svetska prestonica knjige je Tbilisi, glavni grad Gruzije. Tokom cele godine u Tbilisiju će se na razne načine popularisati čitanje, i realizovati programi koji omogućavaju veću dostupnost knjiga. Zvanični slogan književne prestonice je Ok, vaša sledeća knjiga je…? Najavljeni godišnji programi nove književne prestonice fokusiraju se na upotrebu savremenih tehnologija kao moćnih alata za promociju čitanja među mladima. Održaće se festival knjige za decu i otvoriti više biblioteka za najmlađe, a realizovaće se i razni digitalni projekti. U najavi je i obnova prve gruzijske izdavačke kuće, i mnogo toga još.

U poslednje dve decenije Svetske prestonice knjige bile su Madrid (2001), Aleksandrija (2002), Nju Delhi (2003), Antverpen (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Ajres (2011), Jerevan (2012), Bangkok (2013), Port Harkort (2014), Inčon (2015), Vroclav (2016), afrički grad Konakri (2017) Atina (2018) i Šardža (2019).

Uoči ovogodišnje proslave Svetskog dana knjige organizacija UNESCO je navela da je zalaganje za promociju knjiga i zaštitu autorskih prava – zalaganje za kreativnost, različitost i jednak pristup znanju. Isto tako, to je zalaganje za promociju pismenosti i mobilnog učenja, kao i za unapređenje otvorenog pristupa naučnim saznanjima i obrazovnim resursima.

Odri Azulaj, generalna direktorka organizacije UNESCO je prošlog aprila, u govoru povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, podsetila da su knjige tu da edukuju, zabave i šire poglede.

„Knjige su istovremeno sredstvo za istraživanje područja izvan našeg ličnog iskustva kroz izlaganje različitim autorima, univerzumima i kulturama, i sredstvo za pristup najdubljim slojevima našeg unutrašnjeg bića.”

Izvor: RTV

Svetski dan knjige
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva