:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2019   15:59

0

170

Tanjug u Prištini: Više pompe nego euforije

U Prištini je danas obeležena 11-ta godišnjica takozvane državnosti, na ulicama Prištine su se gotovo u istom obimu mogle videti albanske i kosovske zastave, ali su ove godine za razliku od nekih ranijih sličnih prilika američke gotovo izostale.

Kosovske zastave su bile postavljene duž šetališta od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove kojim su prodefilovale Kosovske snage bezbednosti, a koje već u Prištini nazivaju kosovskom vojskom. Defile pripadnika KBS pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonskog parlamenta Taljat Dzaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

Transformaciju KBS-a u vojsku, koja bi po oceni stručnjaka mogla da potraje deceniju, Priština, kako je i sam kosovski predsednik Hašim Tači rekao na obraćanju tokom ceremonije, Priština smatra svojim najvećim uspehom. Ignorisala se činjenica da je Priština danas u lošijoj poziciji nego ranije. Na ulicama Prištine, javlja Tanjugov izveštač, malo pompe, ali nije bilo preterane euforije što se može pripisati izneverenim očekivanjima kojima se Albanci nadaju već 11 godina, a među njima je prijem u sve međunarodne institucije, vizna liberalizacija, bolji ekonomski položaj.

Na šetalištu su se mogle kupiti kape UČK, zastave Albanije, Kosova i SAD, baloni u bojama tih zastava, a iz okolnih kafića se uoči zvanične šetnje KBS i obraćanja Hašima Tacija čula tradicionalna muzika. Skup je obezbeđivala kosovska policija. Van glavnog šetališta život se odvijao normalno bez ikakvih naznaka da se danas obeležava za njih najveći “praznik”. Novinar portala “Gračanicaonline.info” Ivan Miljković rekao je Tanjugu da je ove godine euforija u Prištini manja nego ranijih godina.

Cilj prištinskih vlasti je, kaže, bio da proslava bude jedna predstava za narod kao i ranijih godina, ali se, dodaje, oseća da su čelnici u Prištini shvatili da pretnje Zapada zbog taksi nisu nimalo bezazlene i da nisu baš u toj meri dobili „zeleno svetlo“ za formiranje vojske Kosova.

„Ranijih godina bila je fešta pa je pored vojnika bila i vojna mehanizacija kojom raspolažu, sada smo videli vojnike i nekakav paraglajding“, dodao je Miljković.

S druge strane, nije očekivao da na bini budu strane diplomate, te se čini da su, kako kaže, srpske vlasti u pravu po pitanju mlakih osuda iz zemalja Kvinte kada je reč o taksama i nastavku dijaloga. Primetio je i da se ove godine na glavnom jarbolu na ulazu u Prištinu umesto kosovske vijorila albanska zastava.

Obeležavanje je, inače, počelo svečanim podizanjem zastave u dvorištu vlade, a juče je, simbolično, uz policijsku pratnju upućena Deklaracija o takozvanoj nezavisnosti u sedam centara sa ciljem da se građani “uvere” u takozvanu nezavisnost. Priština je za ovu proslavu izdvojila pola miliona evra.

Kosovski lideri su održali svečane sednice vlade i skupštine, obišli i memorijalni kompleks posvećen prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, a potom i mesto stradanja Adema Jašarija u Prekazu. Lider Alijanse za budućnost Kosova i kosovski premijer Ramuš Haradinaj večeras će prirediti svečani koktel za goste.

Inače, uoči obeležavanja 11.godišnjice, parlamentu je upućen Predlog platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, koji predviđa priznanje nezavisnosti, kao i osnivanje suda za zločine koje su navodno počinili Srbi. Takav dokument u Beogradu je ocenjen kao platforma protiv dijaloga, a i dosadašnji dogovor na koji se Priština u Briselu obavezala, osnivanje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

U poslednje vreme je čak 13 zemalja povuklo priznanje Kosova, dok je samo jedna nova država priznala nezavisnost koju su Albanci jednostrano proglasili 2008.godine. Dijalog sa Beogradom je obustavljen. Haradinaj je na svečanoj sednici vlade rekao da “uprkos izazovima Kosovo nema luksuz za korak nazad”,ali nije naveo ni koji je korak napred.

Izvor: TAНЈУГ

priština11 godina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva