:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 13, 2018   15:45

0

271

Tereza Mej odlazi sa čela stranke pre 2022. godine

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je da će se povući sa pozicije lidera Konzervativne stranke pre održavanja izbora u Britaniji zakazanih za 2022. godinu.

"Mislim da je ispravno da nas na opštim izborima predvodi drugi predsednik stranke", rekla je Mej po dolasku u Brisel na samit Evropske unije, prenosi AP.

Članovi konzervativne stranke su u sredu uveče izglasali poverenje Terezi Mej, a glasanje je podstaknuto sve većim nezadovoljstvom unutar stranke zbog načina na koji Mej vodi pregovore o Bregzitu.

Tereza Mej, međutim, nije kazala šta će uraditi ako se dogode, kao što mnogi očekuju, prevremeni nacionalni izbori izazvani podelama zbog Bregzita, navodi američka agencija.

U međuvremenu je holandski premijer Mark Rute izjavio da je nemoguće ponovo otvoriti raspravu o razdruživanju EU i Britanije.

Rute je rekao da lideri EU i britanska premijerka Tereza Mej treba da na samitu u Briselu postignu "razjašnjenje i demistifikaciju" mere "zaštitne mreže".

"Večeras moramo da dobijemo objašnjenje o zaštitnoj mreži. U Britaniji svi misle da je ta mera neizbežna, ali niko ni u EU ne želi da pokrene zaštitnu mrežu je to loše i za EU i UK", izjavio je Rute.

On je objasnio da je je tzv "zaštitna mreža " dogovorena kako bi se uredila sitiuacija na granici Severene Irske i Irske ukoliko se do 2022. godine ne postigne sporazum o budućim odnosima Unije i Britanije.

Kurc: Nema novih pregovora o Bregzitu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da se sa Velikom Britanijom može razgovarati o budućim odnosima i boljoj interepretaciji već postojećeg dogovora o razlazu, ali da neće biti novih pregovora o Bregzitu.

"Želimo da izbegnemo scenario u kome sporazuma neće biti. Mislim da je dogovor koji imamo dobar i neće biti novih pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva", kaže Kurc.

On je ocenio da i EU i Britanija "žele isto", a to je "bolja interpretacija dogovorenog" povlačenja Britanije iz EU, kao i "razgovori o njihovim budućim odnosima".

Izvor: Танјуг

Tereza MejBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva