:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2019   11:47

0

471

Todosijević: Akcija Čelični prsten dodatno unela nemir

Dan nakon što se u medijima pojavila vest da je Kosovska policija započela akciju “Čelični prsten”, koja podrazumeva blokadu putnih pravaca i kontrolu vozila i lica, situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici i susednoj opštini Zvečan je mirna, ali može se primetiti i uznemirenost kod dela stanovništva zbog toga što ne znaju kakve posledice na bezbednosnu situaciju, pa i snabdevanje, ta akcija može imati. 

Kako je za T a n j u g naveo član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević i do njih su došle informacije da je u toku akcija Kosovske policije “Čelični prsten”, koja bi za cilj mogla imati i hapšenje "viđenijih Srba", što, kaže, dodatno unosi nemir među građanima.

“Primetna je uznemirenost kod stanovništva, jer takve akcije mogu samo da izazovu još veću destabilizaciju ovde na terenu, a Priština svojim nerazumnim akcijama, i ranije taksama, i drugim stvarima može da napravi svakojake scenarije na terenu”, kaže Todosijević. 

Podseća da je četvrti mesec od kako su prištinske privremene vlasti uvele nerazumne takse na robu iz centralne Srbije i dodaje da je situacija na terenu zabrinjavajuća, samim tim što su, objašnjava, svi takozvani alternativni pravci sada blokirani, a sve u okviru akcije “Čelični prsten”. 

“Primetne su velike policijske jedinice na terenu, tako da apsolutno ništa od namirnica ne može ući i to ne samo na sever Kosova i Metohije, nego ni na celokupni Kosmet”, navodi Todosijević i ističe da je samo povećano prisustvo Kosovske policije dodatno uznemirilo stanovništvo. 

Robe iz centralne Srbije u prodavnicama na severu Kosmeta je sve manje, a, kako navode u prodavnicama, oseća se i po tome da se polako “obruč steže”. 

Cene namirnica iz centralne Srbije na severu KiM su iste kao i pre uvođenja taksi od 100, pa se tako hleb može kupiti za 30 do 40 dinara, kilogram brašna za 65 dinara, litar mleka stoji od 65 do 165 dinara, mlevena plazma košta 195 dinara, dok je za kilogram jabuka potrebno izdvojiti 60 dinara, krušaka 95, pomorandži 80, a za kilogram crnog luka 95 dinara, a to što nije bilo poskupljena, kaže Todosijević, je zahvaljujući privrednicima i trgovcima na severu KiM. 

“Obruč se steže, što se tiče robe iz centralne Srbije. Hleb već duže vremena ne stiže iz centralne Srbije, a i svih ostalih namirnica koje ljudima znače život je sve manje i manje. Zahvaljujući privrednicima i ljudima koji se bave trgovinom na severu Kosova i Metohije nije došlo do poskupljena iako je bilo otežano snabdevanje, ali cene su ostale na nivou pre uvođenja taksi”, kaže Todosijević. 

Što se tiče lekova i snabdevanja KBC Kosovska Mitrovica, situacija je još alarmantnija, dodaje Todosijević i podseća da u državnim apotekama već neko vreme lekova uopšte nema, a od skoro je i nestašica kiseonika u bolnici. 

Apelovao je i na Srbe, ali i na Albance da ne nasedaju na provokacije koje dolaze iz Prištine i poručio da nema mesta panici. 

“Mi iz Srpske liste i politički predstavnici srpskog naroda na KiM pratimo situaciju i mi smo ovde sa svojim narodom i bićemo sa svojim narodom kakav god scenario bude izrežiran iz Prištine”, kaže Todosijević. 

Izvor: T a n j u g

KiMSrpska listaTodosijevićČelični prstentakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva