:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2019   23:01

0

241

Tramp potpisao dekret o izraelskom suverenitetu nad Golanom

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je proklamaciju o zvaničnom američkom priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Tramp je takav potez najavio na Tviteru prošle nedelje, ocenivši da je došlo vreme da ga SAD preduzmu posle 52 godine izraelske kontrole nad strateškim platoom na granici sa Sirijom.

Pre potpisivanja u Beloj kući u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Tramp je rekao da „ svaki mogući budući bliskostični sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoodbranu“.

Netanjahu je već dugo vršio pritisak na SAD da priznaju Golan, okupiran i Šestodnevom ratu 1967. i anektiran 1981. godine, kao izraelski. Trampovo priznanje daje mu podsticaj pred izbore u Izraelu za koje se očekuje da će biti neizvesni.

Netanijahu je stojeći kraj Trampa ponovio ono što je već jutros najavio da se zbog jutrošnjeg raketnog napada na centralni Izrael u kojem je ranjeno sedmoro ljudi vraća već danas kući. Izraelski lider je taj napad označio" okrutnom agresijom".

„Izrael to neće prihvatiti. Ja to neću prihvatiti“, rekao je izraelski lider u trenutku kada je već počeli izraelski osvetnički udari na ciljeve Hamasa u Gazi.

„Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja od vas“, reako je Netanijahu Trampu, preneli su izraelski mediji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš jasan je da se status Golanske visoravni nije promenio, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik, a nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao tu visoravan kao izraelsku teritoriju.

"Politika UN o Golanskoj visoravni reflektovana je u rezolucijama Saveta bezbednosti i ta politika se nije promenila", rekao je Dižarik, prenosi Rojters.

Izrael je oduzeo taj deo teritorije od Sirije tokom bliskoistočnog rata 1967. godine, a SB UN usvojio je rezoluciju 1981. godine kojom se odluka Izraela da nametne svoje zakone, nadležnost i administraciju na okupiranim sirijskim Golanskim visovima proglašava ništavnom i bez međunarodnog pravnog efekta.

Izvor: Танјуг

TrampGolanska visoravan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva