:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Maj 14, 2019   10:05

0

124

Tramp upozorava Iran: Patićete

Ukoliko zvanični Teheran pokuša da uradi išta što liči na napad, mnogo će patiti, upozorio je američki predsednik Donald Tramp. Njegovi savetnici predstavili osveženi vojni plan u slučaju ovakvog scenarija, koji podrazumeva slanje 120.000 vojnika na Bliski istok.

Donald Tramp je, upitan o incidentu u kome su učestvovali saudijski tankeri kod obala UAE i sumnji da je u pitanju sabotaža, novinarima rekao da će biti velikih problema za Iran ako se išta desi, preneo je AP.

Zvaničnici zalivskih država opisali su incident nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata kao pokušaj sabotaže. AP navodi da su detalji incidenta i dalje nepoznati.

Izvor agencije Rojters iz obaveštajnih krugova SAD kaže da je Iran glavni kandidat za izazivanje incidenta, jer, kako smatra, odgovara njihovom "modus operandiju".

"Ovo je to kako Iran radi. Stvar kakvu biste mogli da vidite da Iran izvodi", rekao je anonimni zvaničnik.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je juče da su dva saudijska naftna tankera u nedelju pretrpela "sabotažni napad" na obali Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime je dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja sveta naftom.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE "opasne pretnje bezbednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti", prenela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je posle isporučio kupcima državne naftne kompanije "Saudi Aramko" u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte, ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je.

U nedelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bili cilj "sabotaže" nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva