:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Februar 17, 2019   11:44

0

259

Trampovo pismo pokazatelj da bez Srbije nema rešenja za KiM

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da je iz pisama - čestitki predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini proističe da bez Srbije nema rešenja za kosovsko pitanje, iako je podrška Vašingtona nezavisnosti Kosova nesumnjiva.

Pismo Trampa Prištini, takođe, indirektno dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kaže Milivojević. 

Prema njegovim rečima, suština američkog stava iskazanog u tim pismima je da se sada uvažava mišljenje Srbije, kao i da se bez Srbije kosovsko pitanje ne može rešiti.

Takođe, osim Trampovog pisma, američki stav potvrđuje i saopštenje NATO posle ministarskog sastanka, u kome jasno pozivaju na Rezoluciju 1244 vezano za ponašanje Kfora i NATO-a za mogućnost upotrebe oružanih snaga na KiM i preispitivnaje odnosa sa tzv. kosovskom vojskom.

"KiM je u mandatu UN i važi međunarodno pravo i Rezolucija 1244. Zato nije slučajno što iz Prištine pozivaju da je potrebno tu rezoluciju ukinuti, jer je nemoguće da se utvrdi međunarodni status KiM mimo Rezolucije i Saveta bezbednosti i ta panika koja u Prištini vlada je meni potpuno jasna", rekao je Milivojević za Pink.

Nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na panelu "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi" u okviru Mihenske bezbednosne konferencije pokazao je, kaže Milivojević, da Priština minira dijalog, a da je Srbija ta koja pokušava da sačuva mir i stabilnost.

Milivojević je rekao da se istorija ponavlja, te da je kosovski predsednik Hašim Tači i na jučerašnjem panelu nastupio bez argumenata.

Panel je, kaže, dobro prošao za Srbiju i velika je stvar što je Vučić prihvatio da učestvuje, jer je imao neumoljive argumente.

"Mihenska konferencija je posvećena miru i bezbednosti, a predsednik je juče u više navrata pokazao da je jasno da je Srbija ta koja čuva mir i stabilnost svojim ponasanjem i rekao u kojoj meri se Srbija suzdržava od odluka koje bi dovele u pitanje mir i stabilnost", ukazao je Milivojević.

Takođe, kaže on, predsednik je ponovio da je Srbija otvorena za dijalog koji bi doveo do kompromisnog rešenja.

Prema Milivojevićevim rečima, za njega je najveći utisak sa panela bio način na koji se predsednik Vučić obratio Tačiju rečima "vi za mene niste predsednik, Srbija je suverena država, vi niste" i ocenio da je to direktno obraćanje Tačiju pred međunarodnom zajednicom jasna poruka da Srbija od tog stava neće odustati.

"S druge strane, to je i poruka da dogovor sa Srbijom može biti postignut samo kroz dijalog, ali ne na način da Srbija bude ucenjena i da pred nju budu postavljeni nekakvi zahtevi koji odudaraju od svega što se naziva politički", rekao je Milivojević.

Izrazio je nadu da će rezultat konferencije biti odlučujući stav zapadnih centara moći da "sa reči pređu na dela" i da se dođe do dijaloga, ako, kako kaže, iskreno žele mir i stabilnost na ovim prostorima.

Izvor: T a n j u g

KiMPrištinaTrampSrbijadijalogNATORezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva