:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 16, 2019   14:07

0

192

Trgovinski rat – najveći globalni rizik

Opasnost od izbijanja totalnog trgovinskog rata u svetu i rastuće političke tenzije između svetskih sila su dominantni globalni rizici, ocenjuje se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljenom uoči godišnjeg zasedanja WEF-a u Davosu sledeće nedelje.

Sajber napadi i klimatske promene se, takođe, nalaze visoko na listi potencijalnih opasnosti, pokazuje anketa WEF-a sprovedena među gotovo 1.000 kreatora politika, akademika i poslovnih lidera, prenosi „Volstrit DŽornal“.

Raspad međunarodne saradnje u sferi gorućih pitanja je dostigao „krizne nivoe“ i nastaviće da sprečava međunarodne akcije za hvatanje u koštac sa krizama u ovoj godini, izdvaja američka tv mreža CNBC kao glavnu poruku iz izveštaja WEF-a.

„Bira se mnogo populističkih ličnosti koje menjaju agendu kako bi ona bila više protekcionistička i više nacionalistička, što za posledicu ima slabljenje multilateralnih odnosa. Očekuje se da će se to nastaviti i u 2019. godini“, izjavio je za CNBC DŽon Drzik, predsednik za globalne rizike iz kompanije „Marš“.

„Ne samo da će se geopolitičke napetosti nastaviti, već će porasti u ekonomskoj sferi u vidu tarifa, sankcija, daljih trgovinskih ratova, investicionih ograničenja, ograničenja na korišćenje tehnologije iz stranih zemalja, a sve to obično ima negativan uticaj na ekonomiju“, rekao je on.

„Globalni rizici se intenziviraju i izgleda da nedostaje kolektivna volja za njihovo rešavanje. Umesto toga, podele se produbljuju“, piše u izveštaju WEF-a.

Čak devet od deset anketiranih lica očekuje da će se odnosi između vodećih svetskih sila pogoršati u 2019. godini, prenosi britanski „Gardijan“.

Ispotanici su saglasni u oceni da će klimatske promene postati dominantna briga u naredne tri godine, a, kako kažu, zabrinjava i krađa podataka i sajber napadi.

Svetska ekonomija je usporila u drugoj polovini 2018. godine, a u izveštaju se ocenjuje da će ovogodišnji rast biti pod pritiskom rastućih geoekonomskih tenzija, pri čemu čak 88 odsto ispitanika očekuje dalju eroziju multilateralnih trgovinskih propisa i sporazuma.

„Budući da su globalna trgovina i ekonomski rast pod rizikom u 2019. godini, više nego ikada pre postoji hitna potreba da se obnovi arhitektura međunarodne saradnje“, navodi u saopštenju predsednik WEF-a, Berge Brende.

„Ono što nam je sada potrebno jeste koordinisano, usklađeno delovanje kako bi se održao rast i kako bi se uhvatili u koštac sa ozbiljnim pretnjama s kojima se danas suočava naš svet „, rekao je on.

Svetski ekonomski forum se održava od 22. do 25. januara u Davosu, u Švajcarskoj.

Izvor: Танјуг

DavosSvetski ekonomski forumtrgovinski rat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva