:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   19:15

0

205

Tržište Rusije otvoreno za hranu iz Srbije

Vrata ruskog tržišta potpuno su otvorena za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz Srbije, ocenjeno je danas u Moskvi na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa.

Ruski ministar je pozvao srpske proizvođače da u većem broju dođu u Rusiju i iskoriste bescarinski sporazum koji je na snazi između dve zemlje, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Popović i Patrušev su ocenili da je taj sporazum, koji omogućava trgovinu svim poljoprivrednim proizvodima bez carina, jedinstvena šansa za unapređenje poljoprivredne saradnje.

„Kao član međuvladinog komiteta Srbije i Rusije, lično ću se angažovati da maksimalno povećamo bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrane, jer je to sektor koji ima najveći potencijal za rast i koji može da donese brzu i konkretnu korist svim građanima Srbije“, poručio je Popović.

Srpski ministar posebno je naglasio potencijal za saradnju kada je u pitanju razvoj i primena inovacija i IT rešenja za poljoprivredu. „Srbija je jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede. Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari, ‘big dejta’. Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji“, rekao je Popović.

Ministar je uputio poziv ruskom kolegi Patruševu da poseti Srbiju i lično se uveri u inovacione potencijale naše zemlje u oblasti poljoprivrede. Patrušev je prihvatio poziv Popovića i najavio da će do kraja ove ili početkom sledeće godine posetiti Srbiju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva