:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   16:30

0

209

Tusk: Bregzit u rukama naših britanskih prijatelja

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da su EU 27 i Ujedinjeno Kraljevstvo formalizovali odluku o odlaganju Bregzita i poručuje da su do 12. aprila i dalje moguće sve opcije u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

"Moguć je dogovor, duže odlaganje Bregzita ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da ponovo razmotri svoju strategiju, a moguće je i povlačenje Člana 50 što je u rukama vlade Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je EU spremna na najgore, ali da se nada najboljem.

"Sudbina Bregzita je u rukama naših britanskih prijatelja", zaključuje Donald Tusk.

Lideri zemlja članica EU na kraju samita u Briselu ozvaničili su pravno političku odluku o odlaganju izlaska Ujednjenog Kraljevstva iz Unije. Odluka je doneta uz saglasnost Londona, navode u Evropskom savetu.

"U slučaju da je Sporazum o povlačenju bude odobren od strane Doma naroda najkasnije do 29. marta 2019. rok predviđen u Članu 50 se produžava do 22. maja 2019. godine", navodi se u tekstu.

Ukoliko Sporazum o povlačenju ne bude odobren od strane Donjeg doma britanskog parlamenta do 29. marta rok za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva se odlaže za 12. april , a zvanični London mora da obavesti EU lidere o svojim koracima u tom pravcu.

U Briselu ponavljaju da odlaganje Bregzita isključuje ponovne pregovore o Sporazumu o povlačenju i poručuju Londonu da bi svaka njihova akcija ili izjava trebalo da bude u skladu i duhu tog dogovora.

Izvor: Танјуг

Tuskbregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva