:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2019   18:44

0

121

U Belgiji najavljen za sutra generalni štrajk

Rad administracije, javnog prevoza, poštanskih usluga, škola, komunalnih službi, ali i preduzeća i trgovačkih centara verovatno će biti ozbiljno poremećeni širom Belgije u sredu 13. februara , za kada su najavljeni štrajkovi i akcije vodećih sindikata u svim sektorima , prenosi sajt Brisel Ekspres.

U najavljenim protestima sindikata učestvovaće radnici Državne železnice, nekoliko najvećih operatera javnog prevoza i veliki broj avio-kompanija, kontrole leta kao i službi lokalnih i regionalnih vlada – uključujući i vatrogasnu službu, lokalnu i federalnu policiju, bolnice, a distribucija pošte će se takođe odvijati u smanjenom obimu, kao i rad komunalnih službi.

Štrajk, koji organizuju zajednički najveći sindikati CSC-FGTB-CGSLB, počeće 12. februara u 22:00 i trajaće do 13. februara do 22:00. Državna železnica i druge službe će, međutim, održavati minimum procesa rada kao što to predviđa zakon.

Razlog štrajka je osetljivo pitanje plata. Ovu aktivnost sindikata izazvao je neuspjeh pregovora sa vladom. Centralni ekonomski savet je, pored indeksacije, postavio granicu povećanja plata za 0,8%. U očima sindikata, ova margina je nedovoljna, prenosi sajt.

Sindikati pozivaju na povećanje zarada, bolju organizaciju radnog vremena i veće penzije.
Belgijski premijer Šarl Mišel apelovao je da se vođe sindikata vrate pregovorima sa Vladom i poslodavcima. Poslednji generalni štrajk u Belgiji je bio u decembru 2014. godine, podseća sajt Brisel Ekspres.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva