:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2019   19:45

0

238

U Dunavu kod Budimpešte traže ostatke žrtava Holokausta

Izraelski istraživački tim započeo je mapiranje rečnog dna Dunava kod Budimpešte u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava Holokausta ubijenih tokom 1944. i 1945. na obali ove reke.

 

Ronioci iz izraelske volonterske grupe ZAKA počeli su skeniranje dna Dunava sa podvodnim sonarima u blizini mosta u Budimpešti gde su ostaci ubijenih pronađeni pre nekoliko godina, prenosi Rojters.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Arie Deri izjavio je u ponedeljak da je njegov mađarski kolega Šandor Pinter pristao na njegov zahtev da obezbedi specijalnu opremu za forenzičke stručnjake iz izraelske volonterske grupe ZAKA koja je sa njim doputovala u Budimpeštu. 

Vođa volonterskog tima ZAKA izjavio je agenciji da je ovo velika pobeda, da se nakon toliko godina započinje ovaj za njega "sveti posao" na tlu Mađarske.

Direktor ove organizacije Jehuda Meši Zahav je Rojtersu rekao da je za sada nejasno gde će se pronađeni posmrtni ostaci sahraniti pošto je to za Mađarsku osetljivo pitanje.

Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem procenio je da je u Holokaustu ubijeno 565.000 mađarskih Jevreja i većina njih je deportovana u logor smrti Aušvic od maja do jula 1944. godine.

U oktobru te godine, kada je pronacistička stranka preuzela vlast u Mađarskoj, hiljade Jevreja iz Budimpešte ubijeno je na obalama Dunava, prenosi agencija.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

dunavholokaust
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva