:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 15, 2018   14:48

0

716

U hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici stigla ikona Presvete Bogorodice Portaitise

U hramu Svetog  Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici jutros je dočekana Ikona Presvete Bogorodice Portaitise, najčudotvornije svetogorske ikone. Ovom, za crkvu važnom dogadjaju prisustvovalo je više stotina vernika. Ikona koja je izložena u hramu, dar je ukrajinskog dobrotvora Konstantina Šavela.

Svetu arhijeresku liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u prisustvu velikog broja vernika služio je vladika Teodosije uz sasluženje episkopa kijevskog Viktora, arhimandrita Metodija igumana Hilandara, sveštenstva i monaštva raško prizrenske eparhije.

Obraćajući se vermin narodu, vladike Teodosija istakao je da je ikona Presvete Bogorodice Portaitise došla iz Svete Gore u Kosovsku Mitrovicu.

 Ikona Presvete Bogorodice Portaitise poklon je ukrajinskog dobrotvora Konstantina Šavela koga je eparhija raško-prizrenska odlikovala gramatom a Vladika Viktor poklonio je ovoj eparhiji deo moštiju prepodobnog Kukše Odeskog.

Vernici nisu krili radost što je ova ikona naslikana po uzoru na odriginalnu ikonu Bogorodice Portaitise našla mesto u hramu Svetog Dimitrija.

Ikona Bogorodice Vratarnice čuva se u svetogorskom manastiru Ivironu i jedna je od najpoštovanijih a posebno se poštuje u Rusiji.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva