:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2019   11:33

0

352

U južnom delu Kosovske Mitrovice proslavljena hramovna slava

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici obeležavaju   sećanje na prenos moštiju Svetog Save, prvog Srpskog arhiepiskopa. Svetoj arhijerejskoj liturgiji u  oskrnavljenom i delimično obnovljenom  hramu  Svetog Save u južnom delu grada, prisustvali su  brojni vernici. Ovogodišnji domaćini  slave su Igor Simić i Radovan Kovačević. 

U crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske  Mitrovice, povodom hramovne slave, u prisustvu velikog broja vernika, među kojima je bilo mnogo dece, služena je liturgija.

“Da se ugledamo na ljubav Sv. Save, koji se moli koji je molitvenik naš pred Bogom, da onom ljubavlju kojom je on ljubio ljude oko sebe da tom ljubavlju mi ljubimo jedni druge kao što je to činio on”, poručio je jerej Saša Mitrović.

“Neka  Gospod domaćinima za trud koji su uložili ove godine vrati stostruko i ustostručio svaki njihov trud, a mi da se molimo svakodnevno”, rekao je protojerej Staniša Arsić.

Nakon liturgije usledila je sveta tajna pričešća i rezani su slavski kolači. Ovogodišnji svečari predali su kolač  domaćinima za narednu godinu.

Ovogodišnji domaćimi su bili Igor Simić i Radovan Kovačević koji  kaže da je zadovoljan kada vidi koliko ima prisutnih i da se narod vraća veri i crkvi i da se nada da će mnogi pomoći da se obnovi ova svetinja.

Hram Sv. Sava potiče iz 19 veka I važi za jednu od najlepših svetinja na Kosovu i Metohiji. U martovskom pogrom 2004. godine crkva je spaljena, sada se obnavlja a o praznicima se služe liturgije I okupljaju vernici.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva