:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2019   15:42

0

279

U Kovačici obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je danas u Kovačici, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je podsetio na reči Vuka Stefanovića Karadžića, koji je opisujući značaj maternjeg jezika rekao da dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i poštujemo, njime govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod koji se može među sobom razumevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi i ne propada.

Istim povodom, u Galeriji Babka priređena je izložba naivnog slikarstva pod nazivom "Kreativna ekonomija", koju su otvorili ministri kulture Srbije i Slovačke, Vukosavljević i Ljubica Lašakova.

"Naivno slikarstvo, koje je po značaju i kvalitetu odavno prevazišlo granice Srbije i postalo prepoznatljivo u čitavom svetu, postalo je zaštitni znak Slovaka u Srbiji, a onda i Srbije u svetu", rekao je Vukosavljević na otvaranju izložbe.

On je podsetio da je zahvaljujući tome, na predlog Fondacije Babka i Opštine Kovačica, Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe upisao 2012. godine slovačko naivno slikarstvo u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

"Upravo je Kovačica mesto u kome paradigma kulturnih industrija omogućava povezivanje kulture i ekonomije na način kojim se priznaje i ekonomski značaj kreativnih aktivnosti", istakao je Vukosavljević.

Nakon izložbe usledio je bilateralni sastanak dvoje ministara, na kome je bilo reči o jačanju međusobne saradnje u oblasti kulture, prvenstveno u oblasti pozorišne umetnosti, kreativnih industrija i digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Obeležavanju devetnaestog po redu Međunarodnog dana maternjeg jezika, u okviru kog je upriličen bogat kulturno-umetnički program, prisustvovali su i predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, predsednik Nacionalnog odbora za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Izvor: Танјуг

VukosavljevićKovačicadan maternjeg jezika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva