:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2018   19:20

0

87

U manastiru Gračanica obeležena ktitorska slava

Svečanom liturgijom, povodom praznika Sv. Kralja Milutina,  u manastiru Gračanica danas je obeležena ktitorska slava ove svetinje.

U prisustvu nekoliko stotina vernika,  liturgiju su služili vladika raško- prizrenski Teodosije, budimljansko- nikšićki Joanikije i pološko – kumanovski Joakim uz sasluženje  sveštensta i monaštva manastira.

U besedi nakon bogosluženja,  vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije ,  izrazio je nadu i očekivanje da ćemo u buduće ovaj i sve naše praznike obeležavati u mnogo boljim uslovima za naš narod na KiM.

Nakon završetka liturgije prigodan program u porti manastira Gračanica priredili su učenici OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice koja je danas obeležila 144 godine postojanja.

„Ovo je jedan veoma veliki dan za nas u OŠ „Kralj Milutin“, jer možemo da se pohvalimo da smo jedna od najstarijih škola na ovim prostorima.  Škola, isto tako svake godine beleži zapažene uspehe na brojnim takmičenjima na kojima naši učenici uzimaju učešće. Sama škola je nosilac  „Svetosavske“ i „Vukove“ nagrade, a naš prevashodni zadatak je da i u buduće nastavimo da prenosimo znanje i  učimo naše đake da budu dobri ljudi i korisni članovi društva i da se škola ponosi budućim intelektualcima, kao što je to slučaj do sada“, kaže direktor škole Vladimir Milkić.

Nakon završetka crkvenog i svetovnog obreda, sestrinstvo manastira Gračanica je za sve prisutne goste i posetioce priredilo svečani slavski ručak.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva