:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 16, 2019   19:50

0

99

U Mitrovici mirno, bez interesovanja Srba za proslavu u Prištini

Dan uoči obeležavanja 11. godišnjice jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti u Prištini, u severnom delu Mitrovice je mirno, a za Srbe sa severa će, kako navode, to biti samo još jedna nedelja.

U Mitrovici nema većeg interesovanja za ono što se događa u Prištini, jer ih, kako kažu, više brinu takse i svakodnevni život, koji im je zbog toga otežan.

Priština je za različite manifestacije u okviru proslave izdvojila oko pola miliona evra, međutim, prema pisanju pojedinih medija, u gradu ne preovladava svečana atmosfera, i za sada nema ni zastava takozvanog Kosova duž ulica glavnog grada južne srpske pokrajine.

Obeležavanje je, inače, počelo danas postavljanjem panoa sa deklarcijom o tzv. kosovskoj nezavisnosti u sedam gradova na teritoriji Kosova.

Za sutra je planirano da kosovski lideri obiđu memorijalni kompleks posvećen prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, potom i mesto stradanja Adema Jašarija u Prekazu, a predviđeno je i održavanje svečane sednice kosovskog parlamenta.

Kosovski lideri su prvi dan svečanosti proveli van Prištine, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

I dok Prištini stižu čestitike od onih zemalja koje su priznale tzv Kosovo, istovremeno se povećava i broj onih koje to priznanje povlače, ali to nije jedina stvar zbog koje kosovski lideri treba da budu zabrinuti, budući da ovu godišnjicu obeležavaju u potpuno drugačijim okolnostima u odnosu na prošlogodišnju, „jubilarnu“.

Otkazivanje posete iz Nacionalne garde Ajove koja je bila planirana upravo u dane svečanosti, kao odgovor na neukidanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, specijalni sud za Kosovo, unutrašnja previranja, nedostatak dijaloga sa Beogradom, zategnuta situacija sa Evropskom unijom, samo su neki od razloga koji Prištini više ne omogućavaju da bude “relaksirana”.

Priština je, inače, jednostrano proglasila kosovsku nezavisnost 17. februara 2008. godine I od tada je uspela da uđe u nekoliko međunarodnih organizacija, ali ne i u UNESCO I Ujedinjene nacije.

Za zemlje Evropske unije i dalje im je potrebna viza.

Izvor: Танјуг

Kosovska MitrovicaKiMPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva