:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 21, 2019   18:03

0

76

U Prištini na proveri Tačijeva moć, a pre svega – interes SAD

Između spekulacija, pa i najava iz relevantnih izvora – da je rešenje kosovskog problema na dohvat ruke i realnosti, u kojoj su i dalje na snazi takse Prištine na srpsku robu – odgovor na pitanje u kom pravcu će se rešavati političko pitanje broj jedan i za Beograd i za Prištinu ostaje upravo ukidanje taksi Prištine i to da se ona natera da sedne za pregovarački sto u Briselu. Da stvari, možda, ipak, idu u tom pravcu moglo bi se zaključiti na osnovu poruka koje stižu iz Prištine i međunarodne zajednice, a najglasnije su poslednjih dana ođeknule one koje je uputio Hašim Tači.

Prva, namenjena Ramuša Haradinaju je – da ukine takse i posluša prijateljski savet SAD, čija podrška, kako je upozorio, nije bezuslovna, kao i da arogancija koja se pokazuje u odnosu prema EU ne služi na čast Kosovu, niti čini ponosnim SAD.

Da su šanse za postizanje uspešnog dogovora između Beograda i Prištine nikada bolje, druga je Tačijeva poruka upućena – javnosti.

Tači zapravo poručuje da EU i SAD podržavaju planove, a kako tvrdi novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dve strane prihvatile.

On nije precizirao o kakvom sporazumu je reč, ali navodi da je važno da se „iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obe strane“.

Ovom porukom se Tači verovatno obraća sopstvenoj javnosti, jer za Srbiju sporazum u ovom momentu nije aktuelna tema, sve dok Priština ne povuče takse.

Tako Tačija, koji tvrdi da je sporazum blizu i da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u, predsednik Aleksandar Vučić vraća u relnost i poručuje da je najpre potrebno rešiti neka „jednostavnija pitanja“.

„Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru“ jasan je on.

Da li će ta anticivilizacijska mera uskoro biti povučena i koliku moć imaju SAD da urazume Haradinaja, moglo bi se znati već sutra za kada je zakazan sastanak predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta na temu taksi.

Tako lopta ostaje u dvorištu Prištine, a sa njom i dalja budućnost sporazuma Beograda i Prištine, a na proveri nije, naravno, samo Tačijeva moć, već pre svega interes SAD.

Možda je upravo na to – poverenje u izjave koje stižu iz Prištine i međunarodne zajednice – danas mislio predsednik Vučić kada je rekao da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

Dodao je da to ne znači da se on tom sporazumu ne nada i da je spreman na teške odluke.

Ali one, kako je rekao, moraju biti kompromisne.

Izvor: Танјуг

KiMSADtakseTačiPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva