:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2018   18:35

0

444

U Rektoratu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici održana konstitutivna sednica SKONUS.a

Na Prištinskom Univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici,  održana je  konstitutivna sednica Studentske konferencije univerziteta Srbije. Za predsednika je ponovo izabran Milan Savić. I ovom prlikom studenti sa svih Univerziteta u Srbiji dali su punu podršku i iskazali solidarnost sa svojim kolegama sa Kosova i Metohije.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, profesor Rade Grbić  pozdravio je predstavnike svih državnih i privatnih univerziteta iz centralne Srbije  koji su svojim dolaskom još snažnije pokazali podršku i solidarnost sa svojim kolegama na KiM rečima da oni “svedočite da je naš Univerzitet neodvojivi deo velike zajednice univerziteta Srbije i to će tako i ostati”.

,,Zajedničkim trudom i radom postigli smo da smo opet ujedinjeni i da u SKONUS-u nema podele među univerzitetima Srbije", moramo zajedničkim snagama čuvati naše jedinstvo koje nam je sada potrebno više nego ikada, jer samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti svim izazovima koji su pred nama, delegatima je poručio Milan Savić, nakon reizbora za predsednika.

Savić je dodao da je SKONUS danas na sednici izdao i saopštenje za javnost kojim osudjuje jednostrane akte samouprave u Prištini – takse od 100 odsto na robu koja dolazi iz Srbije i BiH, kao i zakon koji je pre par dana usvojila privremena prištinska vlast kojim se formira takozvana vojska Kosova.

“Nadam se da ćemo na ovaj način kroz vrhovno studentsko telo u Republici Srbiji pokazati celom svetu kako se to bori, ne samo za studentski interes već kako se bori za opstanak jednog naroda na jednom području”, poručio je Jovan Žugić, sa Univerziteta u Novom Sadu.

Vladimir Smuđa,  generalni sekretar SKONUS-a rekao je da je bitno da se konstitutivna sednica SKONUS-a održava upravo u Kosovskoj Mitrovici čime se pokazuje da je Univerzitet Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od najbitnijih činilaca za visoko obrazovanje u Srbiji sastavni deo svih univerziteta u Srbiji.

Studentska konverencija univerziteta Srbije predstavlja najviše studentsko predstavničko telo koje radi isključivo u interesu studenata svih univerziteta u Srbiji.

SKONUS je i punopravan član Evropska studentske unije koja je donela Rezoluciju kojom podržava mirne proteste studenata na KiM u borbi za njihova osnovna i ljudska prava. Za predsednika SKONUS-a ponovo je izabran Milan Savić, student Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: TV Most, SKONUS

SKONUSUniverzitet u PrištiniKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva