:

:

TV Most

Foto: Танјуг/АП, arhiva

clock

Decembar 17, 2018   17:22

0

125

U Srbiji trenutno 4.500 migranata, sutra Međunarodni dan

Međunarodni dan migranata, koji ove godine dočekujemo po velikom snegu i teškim vremenskim uslovima, pravi je trenutak da se zapitamo kako je izbeglicama i migrantima u tranzitu od njihovih starih do budućih domova, navode iz Info parka, te podsećaju na univerzalnost ljudskih prava, odnosno na pravo na dostojanstven život u normalnim uslovima.

Opasnosti koje su dominatne u 2018. godini jesu širenje lažnih vesti, fabrikovanje podataka, nasilje koje je učestalije na granicama Evropske unije, navode u saopštenju.

To, kako kažu, posebno važi za oko 40 miliona migranata koji su nedokumentovani i pokušavaju na sve načine da pronađu neki vid zaštite. Nerešen status, međutim, kako navode, ne treba da podrazumeva uskraćena prava.

To je ove godine potvrđeno potpisivanjem Marakeškog sporazuma o migracijama kojim bi trebalo da se prvi put nakon 1990. godine omogući očuvanje prava migrantske populacije, navode iz Info parka.

Pominju u da se često u poslednje vreme čuje da je reč o "orkestriranim migracijama" čiji je cilj ugrožavanje bezbednosti građana Evrope i unošenje populacione neravnoteže, a to se, dodaju, sve češće može čuti i medijima i u parlamentu, dok u Srbiji, kako navode, pojedine političke partije sve češće posežu za lažnim interpretacijama migrantske situacije.

Oni u saopštenju za medije ukazuju na veliki broj migranata koji nije zbrinut i sada se zbog hladnom vremena vraća da potražili neki vid zaštite.

"Međunarodni dan migranata je, međutim, za njih samo još jedan dan u poslednje četiri godine kako pokušavaju da stignu do svog cilja - dostojanstvenog života", konstatuju u Info parku i prenose priču Amina iz Avganistana, koji je, kako kaže, pokušao da ide "preko" devet puta, ali sada ne može i čeka bolje vreme.

"Sada spavam na parkingu malo dalje od centra grada. Ljudi su fini, dozvolili su mi da se tu smestim, ujutru mi donose hranu i dali su mi ćebe", ispričao je Amin za Info park

U Srbiji trenutno boravi nešto više od 4.500 izbeglica i migranata koji su uglavnom smešteni u prihvatnim i azilnim centrima. Situacija se poboljšala, ali njihov nastavak puta je onemogućen. Veliki broj njih ipak nastavlja da pokušava, a pokušaji su osujećeni vrlo često nelegitimnim nasiljem graničnih policija u regionu. Nasilno sprečavanje nezakonitog ulaska u koliziji je sa pravom na privremenu zaštitu i traženje azila, podsećaju u saopšetnju.

Izvor: Танјуг

migranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva