:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 07, 2018   12:44

0

124

Unija Komora povukla priznanje Kosova

Unija Komora povukla je priznanje jednostrano proglasene nezavisnosti Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Mohamedom El-Aminom rekao da je to deseta zemlja koja je poslala notu Srbiji u kojoj se navodi da povlači priznanje Kosova kako bi omogućila dvema stranama da dijalogom dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja.
Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da proverava spisak zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale Kosovo.
"Stalno govore da su to moje laži i klevete, danas mogu da se uvere, da vide autentičnu notu", rekao je Dačić i istakao da Beograd nije protiv Prištine, već protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršen čin.
Govoreći o glasanju za ulazak Kosova u Interpol, Dačić je ponovio da Priština ne želi u tu međunarodnu organizaciju kako bi se borila protiv kriminala, već da bi pokazala da je Kosovo nezavisno.
"Ako hoćete da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu - na poternicama", rekao je Dačić.
On je dodao da je Zapad možda obećao Interpol Kosovu, ali da treba sačekati glasanje ističući da Unija Komora, na primer, neće podržati Kosovo, iako se nalaze na njihovom spisku (država koje će im omogućiti ulazak u Interpol).
Dačić je rekao da će Austrija glasati za Kosovo u Interpolu, ali istakao da ta zemlja neće dati Prištini viznu liberalizaciju.
"Hoćete da ih pustite u Interpol, ali nećete da im date viznu liberalizaciju jer će da dolaze kod vas", rekao je Dačić i dodao da je austrijski kancelar Sebastjan Kurc dizao čaše sa šampanjcem u Prištini povodom prijema u Interpol, ali da će se tek videti ko će poslednji nazdravljati.
Ministar El-Amin je kazao da je njegova država solidarna sa Srbijom jer dve zemlje imaju sličan problem kada je u pitanju teritorijalni integritet.
"Podržavamo pregovore kako bi bilo više mira i stabilnosti u celom regionu", rekao je El-Amin i dodao da je istorija pokazala da jedino dijalog može da omogući bolju saradnju među narodima.
Dačić je Taminu uručio poklon, dres igrača FK Crvene zvezde Bena, koji je sa Komora, čestitavši ujedno Crvenoj zvezdi jučerašnju pobedu nad Liverpulom.
Ministar Unije Komora je Dačiću poklonio zastavu te zemlje.
Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva