:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2019   16:03

0

225

Uručene nagrade mladim fizičarima

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić uručila je nagrade mladim fizičarima iz Srbije koji su osvojili bronzane medalje na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani za osnovce i poručila da će država nastaviti da podržava talentovanu decu.

Medalje su osvojili – Luka Carević iz Niša, Dušan Beguš iz Šapca, Nevena Stojković iz Beograd i Aleksa Sotirov iz Beograda, Aleksa Đorđević iz Niša i Nikola Spasić iz Aranđelovca.

Tatjana Matić navodi da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle godine odvojilo 1,2 miliona dinara za organizaciju takmičenja mladih fizičara.

"Ponosni smo što su se sa Međunarodne olimpijade u Bocvani deca vratila sa bronzanim madaljama", rekla je Matićeva Tanjugu na Fizičkom fakultetu.

Istakla je da to govori da je ulaganje u obrazovanje dece uvek isplativo i da je budućnost u tzv. STEM naukama (nauka, tehnologija, inženjering i matematika).

"Ministarstvo već pet godina podržava ovakva takmičenja i nastavićemo da podržavamo, pošto je budućnost ove dece i budućnost naše zemlje", poručila je Matićeva.

Navela je da je to ministarstvo prošle godine izdvojilo ukupno pet miliona dinara za takmičenja mladih matematičara i Matematičku gimnaziju.

Istakla je da država mora da ima pozudan sistem podrške za talentovanu decu na svakodnevnom nivou.

"Fizika – najzanimljivija oblast učenicima" 

Profesor Fizičkog fakuleta u Beogradu i predsednik komisije za takmičenja učenika osnovnih škola Društva fizičara Srbije Mićo Mitrović je istakao da su deca ostvarila veliki uspeh na naučnoj olimpijadi za učenike osnovnih škola u Bocvani od 1. do 10. decembra, na kojoj su učesvovala deca iz oko 60 zemalja.

Objasnio je da je takmičenje bilo iz prirodnih nauka prvenstveno fizike, hemije i biologije, kao i da su učenici iz Srbije pokazali dobre rezultate i pored toga što se kod nas uči samo trećina gradiva predviđenog za zadatek.

Mitrović je dodao da su deca sama učila preostali deo potreban za olimpijadu.

Naveo je da je takmičenje bilo održano u tri nivoa – test zadaci, teorija i posle toga eksperimenti tokom tri dana.

Učenica Jelena Stojković je rekla da je bilo jako lepo na olimpijadi i da su upoznali mnoge drugove sa kojima su ostali u kontaktu. Luka Carević kaže da zadaci nisu bili preteški, ali da su obuhvatali mnoge oblasti.

"Najzanimljivija oblast mi je bila fizika, kao i svima nama iz Srbije", dodao je Carević.

Izvor: Taнјуг

nagrade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva