:

:

TV Most

Foto: Ilustracija

clock

Decembar 17, 2018   20:29

0

141

Usvojen pakt UN o izbeglicama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom glasova prihvatila Globalni kompakt o izbeglicama koji bi trebalo da poboljša upravljanje izbegličkim krizama u svetu, ali ni ovaj dokument nisu podržale Sjedinjene Američke Države i Mađarska, javljaju zapadne agencije.

Za rezoluciju o paktu o izbeglicama glasala je 181 zemlja, a osim SAD i Mađarske koje su glasale protiv, tri su bile uzdržane, navodi AFP uz ocenu da novi dokument nije toliko razbuktao strasti kao Globalni kompakt o migracijama, prihvaćen prošle sedmice u Marakešu.

Predstavnik Mađarske izjavio je da Ujedinjenim nacijama "ne treba novi zakonski alat", opravdavajući protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trampa je nedavno rekla da uglavnom odobrava pakt o izbeglicama, ali ne i one odredbe koje treba da ograniče moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbeglicama nije obvezujućeg karaktera.

Globalni kompakt o izbeglicama sastavljen je pod pokroviteljstvom Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR), na čelu mu je Italijan Filipo Grandi, a cilj je da omogući primeren međunarodni odgovor na masovne izbegličke pokrete i produžetak iubegličke krize.

Procene su da trenutno u svetu ima oko 25 miliona izbeglica u svijetu, a više od 85 posto izbegli uglavnom prihvataju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom.

"Moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju", rekla je rekla je za AFP predsjednica Generalne skupštine UN Maria Fernanda Espinosa iz Ekvadora.

Četiri glavne zadatka usvojenog dokumenta su da: smanji pritisak na zemlje prihvata; poveća samostalnost izbeglica, olakša pristup rešenjima koja uključuju treće zemlje, te da pomogne da se stvore nužni uslovi za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbegli.

Izvor: Agencije

UNMigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva