:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Mart 23, 2019   21:16

0

281

Usvojen tekst Beogradske delaracije

Na kraju dvodnevne konferencije, koja je pod geslom „Da se ne zaboravi“, okupila oko 200 učesnika iz oko 50 zemalja širom sveta, usvojen je tekst Beogradske deklaracije.

U Deklaraciji je konstatovano da Srbija ima pravo da traži naknadu štete, kao i pravnu i krivičnu odgovornost lidera NATO-a i njenih članica koje su učestvovale u agresiji.

—  Neodložno je procesuiranje svih odgovornih za zločine prema srpskom narodu. Tokom 79 dana bombardovanja stradalo oko 4.000 ljudi, od kojih 89 maloletne dece i teže ranjeno 6.500. Direktna materijalna šteta iznosila je 100 milijardi dolara, a dugotrajno je upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom i drugim sredstvima u visokom stepenu zagađena životna sredina i masovno ugroženo zdravlje ljudi.

— NATO kao relikt Hladnog rata treba raspustiti, a strane vojne baze ukinuti, uključujući i Bondstil na Kosovu i Metohiji. Agresijom 1999. na Srbiju, odnosno SR Jugoslaviju, postao je osvajački savez odgovoran što su nepoverenje i konfrontacija najdublji od Hladnog rata i što je duboko uzdrman svetski poredak bezbednosti.

— Agresija NATO-a poslužila je kao presedan i model za globalizaciju intervencionizma, obrazac kako se terorizam i separatizam koriste za nasilnu promenu „nepodobnih“ režima i za nametanje geopolitičkih interesa Zapada, pre svega SAD.

— Nasilno oduzimanje Kosova i Metohije od Srbije predstavljalo bi presedan koji bi vodio iscrtavanju novih granica na Balkanu i stvaranje takozvane „Velike Albanije“, a separatističke težnje u drugim evropski i vanevropskim zemljama bile bi intenzivirane.  

— Učesnici konferencije zahtevaju da se nova trka u naoružavanju i kršenje međunarodnih sporazuma iz te oblasti hitno zaustavi, a sredstva preusmere za ekonomski razvoj. Založili su se za mirno, političko rešavanje svih međunarodnih problema, uz poštovanje principa međunarodnog prava, povelje UN i odluka Saveta bezbednosti UN.

Konferenciju održanu u Domu vojske u Beogradu organizovali su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

Izvor: Sputnik

Beograddeklaracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva