:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   13:31

0

181

Utvrđen dnevni red, Čanak obrazlaže zakon

Srbije utvrdila je danas dnevni red čime su započeli raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije koje su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Lider LSV Nenad Čanak obrazlaže Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini, a najpre je napravio jedan duži “istorijski pregled kako smo došli u ovu situaciju" .

On je tokom govora pomenuo somborsku rezoluciju u kojoj se, između ostalog, kaže "Vojvodina Vojvođanima" i u kojoj je zatraženo da Vojvodina ima svoje predstavnike u vladi u Beogradu, a potom pomenuo i novosadsku konferenciju i prisajedinjenje.

Podsetio je da je Vojvodina  2002. godine dobila svoju zastavu i simbole.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda, poslanik na listi SNS Marijan Rističević je tokom utvrđivanja dnevnog reda govorio o protestima ispred RTS i hapšenja koja su potom usledila, pokazujući pri tom fotografije lidera opozicionih stranaka koji su te večeri bili ispred javnog servisa.

Upitao je Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac zašto nisu uhapšeni Dragan Đilas i Boško Obradović, jer su, kako kaže, pokušali da izvrše državni udar.

Naveo je da su 2010. godine Đilas, Boris Tadić i Borko Stefanović u demonstracijama uhapsili 207 omladinaca, a onda su za njih zatražili višegodišnje kazne, te dodao da se policija tada sa njima surovo obračunavala.

U tadašnjim demonstracijama se, kaže, policija surovo obračunavala sa demonstrantima, a podsetio je i na ubistvo Ranka Panića.

Rističević je rekao i da je Đilas bio vlasnik medija dok je bio gradonačelnik Beograda, da ima na desetine firmi, da je “zaradio” 720 miliona evra, kao i da je reklamno tržište bilo samo njegovo čime je, kaže, kontrolisao medije.

Poslanik na listi SNS je govorio i o Vuku Jeremiću koga je nazvao “novim revolucionarom” u vijetnamci i sa roleksom od 35.000 evra.

"Preporučujem mu da kad krene u revoluciju ostavi sat, ili da sebe drži u sefu, jer je zajedno sa DS osiromašio ovo društvo”, rekao je Rističević.    

On je predlagao da se formiraju različiti anketni odbori koji bi ispitali različite stvari, a u koje su uključeni lideri opozicije.

Za Boška Obradovića je rekao da je “fašista” i “ljotićevac” i da je i ranije pozivao na državni udar.

Vlada Srbije je, inače, odbila predloge zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije, naveo je juče Čanak, a nadležni odbor je ocenio i da rezolucija o Pokrajini nije u skladu sa Ustavom.

Prema Ustavu iz 2006. godine, budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta i to je trebalo urediti do 2008. godine, ali se zakon o finansiranju Vojvodine nikada nije našao na dnevnom redu skupštine, do danas.

U predloženom rešenju o finansiranju Vojvodine, navedeno je da budžet AP Vojvodina iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, a predlaže se i osnivanje Poreske uprave Vojvodine kao deo poreskog sistema Srbije koja će obavljati naplatu i kontrolu javnih prihoda od 1. januara 2020. godine.

U Rezoluciji se navodi da "predstojeća promena Ustava mora imati za cilj dogradnju pravne države i državnog uređenja na temelju iskustava savremenih demokratskih država, kako bi se vlast decentralizovala i kako bi Vojvodina ostvarila stvarnu autonomiju".

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeČanakzakon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva