:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 18, 2019   10:42

0

197

Vakcinacija jedini način da se zaštitimo od malih boginja

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja, da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da bude više od 95 odsto vakcinisane dece.

U intervjuu za TV Prva, Lončar je podsetio da obuhvat koji prelazi 95 odsto garantuje dobar imunološki bedem cele nacije, te da se tako epidemija koja je buknula u Severnoj Makedoniji, ali i u BiH neće preliti i u Srbiju.

“Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo jeste imunizacija. Gde kada dođe do pada obuhvata vakcinisane dece ispod 95 odsto, stanovništvo je u opasnosti od zaraze tim virusom", pojasnio je ministar.

On je podsetio i da je krajem 2017. godine u Srbiji buknula epidemija malih boginja, jer je zbog propagande pojedinaca obuhvat vakcinacijom pao na 81 odsto, te da je u toj epidemiji obolelo 5.800 obolelih, a umrlo 15.

"Nismo slušali struku, već šarlatane. Stvorite paniku kod naroda i rezultat je da imamo mrtvu decu", rekao je Lončar i dodao da se protiv pojedinaca koji su širili paniku među stanovništvom od vakcinacije, ali i protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu postupci vode pred redovnim sudom.

On je rekao i da ga nije iznenadila epidemija malih boginja u regionu, ali i u razvijenim zemljama poput SAD, jer se deca ne vakcinišu.

"Ne može neko da se zanosi da neće da se vakciniše i da neće da oboli. Ovo je stvar koja ne dozvoljava opuštanje", istakao je ministar.

Izvor: Танјуг

Zlatibor LončarVakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva