:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 25, 2019   9:37

0

285

Vakcinacija – kolektivna odgovornost kojom štitimo sebe i okolinu

Profesor doktor Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut" navodi da je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. MMR-om je u Srbiji vakcinisano 93,4 odsto dece u drugoj godini života, a najveći obuhvat je, kako kaže, baš u okruzima koji su do nedavno imali najmanje vakcinisanih – Beograd 98,7 odsto, Nišavski okrug 95,4 odsto.

Profesor doktor Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut" gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela je da su u prethodnom periodu postignuti odlični rezultati.

"Prošle godine je značajno porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Obuhvat imunizacije u drugoj godini života iznosi 93,4 odsto, čime se približavamo onim zaštitnim 95 odsto, koje će nas štititi od ovih oboljenja. U Beogradu i Nišu gde je bio najniži obuhvat sad je preko 95 odsto", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Navodi da je bilo potrebno da se poveća svest i da se pokaže koliko su ta oboljenja opasna.

"U odsustvu oboljenja možda neko pomisli da nam nisu ni potrebne vakcine protiv tih nekih bolesti. Međutim, brzo smo dobili opomenu jer je nivo kolektivnog imuniteta bio nizak. Nakon toga ljudi su postali svesni koliko su ta oboljenja opasna i shavtili značaj vakcinacije. Nadamo se da će se ovaj visok nivo obuhvata da se održi u narednom periodu i da ćemo i dalje biti zaštićeni", objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Ukazuje da je vakcinacija kolektivna odgovornost, da njome ne štitimo samo sebe već i ljude oko nas – one koji nisu mogli zbog različitih kontraidikacija i oboljenja da prime vakcinu.

"Treba da se ponašamo odgovorno, ne smemo da budemo sebični, zaštitimo sebe i porodicu kako bismo postigli visok stepen imuniteta populacije koji bi nas u narednom periodu štitio od bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom", istakla je Kisić Tepavčevićeva. 

Navodi da svih vakcina koje su predviđene planom i programom imunizacije ima u dovoljnim količinama i da nema potrebe da se kupuju. 

Imunizacijom se sprečavaju komplikacije i smrtni ishodi od bolesti među kojima su – dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbile, zauške, rubeole, neke vrste zapaljenja pluća i rak grlića materice.

Izvor: RTS

Darija Kisić TepavčevićVakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva