:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2018   22:44

0

267

Vašington se oprostio od Džordža Buša starijeg

Na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svetski lideri, Vašington se oprostio od 41. predsednika Džordža Buša starijeg. Državnoj komemoraciji prisustvovalo je 3.400 ljudi.

Posle počasne paljbe ispred Kapitola, pogrebna povorka sa kovčegom Džordža Herberta Vokera Buša prošla je kroz centar Vašingtona, od Kapitol hila do Nacionalne katedrale.

Državnoj komemoraciji 41. predsednika prisustvovalo je 3.400 ljudi, preneo je Glas Amerike.

U istom redu u katedrali sedeli su – predsednik i prva dama Donald i Melanija Tramp, bivši predsednici Barak Obama, Bil Klinton i Džimi Karter sa suprugama Mišel Obamom, Hilari Klinton i Rozalin Karter.

Od petoro dece predsednika Buša, oproštajni govor držao je 43. predsednik SAD, Džordž Buš mlađi, a njegov govor bio je mešavina počasti i anegdota iz porodičnog života i politike.

Svog oca je opisao kao optimističnog i nesebičnog čoveka za koga je "karakter bio važniji od porekla", koji je u svima video nešto dobro i delio zasluge za svaku pobedu a sam preuzimao krivicu za poraz.

Buš je govor završio u suzama, nazivajući svog oca "velikim i plemenitim čovekom".

Državnoj komemoraciji predsednika Buša prisustvovali su brojni strani zvaničnici među kojima je nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Čarls, jordanski kralj Abdulah i poljski predsednik Andžej Duda.

Posle službe u Nacionalnoj katedrali kovčeg sa telom Džordža Buša starijeg će biti prebačen u vazdušnu bazu Endrjuz i avionom prevezen u Hjuston u Teksasu gde će u četvrtak biti sahrana.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva