:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 23, 2019   14:59

0

222

Vranje u znaku "Borinih književnih dana"

Poslednja nedelja marta u Vranju je tradicinalno u znaku književnosti. I ove godine organizuju se dve manifestacije u čast Borisavu Stankoviću, 53."Borina nedelja" i drugi put "Borini književni dani". I Gimnazija koja nosi ime tog velikog pisca u isto vreme obeležava Nedelju škole. Borina nedelja počinje večeras, a dani se završavaju. Grad sam finansira manifestaciju, a Ministarstvo kulture finansijski podržava Borinu nedelju.

Živeo je na razmeđi vremena i prostora beležeći lepotu starog Vranja i značaj novog. Upijao je radost i patnju ljudi o kojima je slušao ili ih sretao od najranijeg detinjstva, proživljavao njihove sudbine i opoblikovao ih u književne junake. Uspomenu na Boru Stankovića više od pola veka neguje Književna zajednica, a grad drugi put organizuje mmanifestaciju njemu u čast.

"Ali ne da pravi nekakvu bledu kopiju onoga što već postoji, nego da osmisli, da uradi nešto što bi dopunjavalo ovo što se radi.", kaže Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice u Vranju.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović kaže da je odlukom Skupštine grada manifestacija "Borini književni dani" uvrštena u manifestacije koja je od značaja za grad Vranje.

Bukvalno nemaju nikakvih dodirnih tačaka, ni što se tiče programa, ni što se tiče bilo kog sadržaja.", kaže Jovićeva.

Grad i Književna zajednica imaju različite pisce i pesnike, ali isti cilj, promociju književnih dela, razgovor sa piscima, kritičarima. A književnici imaju priliku da upoznaju Borino Vranje.

"Uličica gde je njegova kuća koja je sva kaldrmisana, onako kako je nekada bila, i njegova kuća koja je takva kakva jeste, umivena doduše, ali lepo je biti. Uvek kažem da mesto pamti događaje, tako da je to mesto gde je bio Bora Stanković, verovatno pamti dosta lepih događaja", kaže književnik Laura Barna.

"Borini književni dani" završavaju se večeras, a "Borina nedelja" počinje. Trajaće do 29.marta kada će biti uručena nagrada "Borisav Stanković" za Celokupan književni opus, po odluci žirija, Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću.

Izvor: RTS

VranjeBorina nedelja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva