:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 13, 2018   09:11

0

201

Vučić: Gde se slonovi tuku, mali moraju da sarađuju


Aleksandar Vučić je, tokom boravka u Eskišehiru, imao bilateralne razgovore, kako sa domaćinom turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom, predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i šefom ukrajinske države Petrom Porošenkom.




Sa predsednikom Erdoganom, kako je preneo Vučić, razgovarao je juče u više navrata, mesec dana posle njegove zvanične posete Turskoj, a teme su bile politička i ekonomska radnja, unapređenje kooperacije, poverenja između naših država i naroda.



"Veoma sam srećan što mogu da kažem da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose. To je strašno važno za našu zemlju. Ljudi to obično gledaju po principu "a što bi to nama bilo naročito bitno", ali ako pogledate nekoliko malih mesta u Srbiji ne bi nikada mogla da dovedu fabriku, zaposle ljude da nije turskih investitora I prijateljskih odnosa sa Erdoganom. Ako pitate građane Krupnja, Lebana, Žitorađe, Vladičinog Hana i mnogih drugih mesta postaće svima jasno što je to bitno", kazao je sinoć Vučić.



On je istakao da će turskih investicija biti još više, te ukazao da u Kraljevu očekujemo uskoro jednu veliku fabriku, da će turski investitori graditi u Srbiji najbolje hotele.



Posebno je ukazao da je po prvi put jedan turski investitor zainteresovan za RTB Bor, gde smo do sada imali samo Kineze i Ruse, a sada je zainteresovan i Mehmet ÄŒengiz.



"Turska dolazi, ona je velika regionalna sila, najznačajina u našem regionu. Moramo da vodimo računa i da iskoristimo sve potencijale iz naše moguće saradnje", istakao je on.



Predsednik je ukazao da se radi i o energetskim potencijalima, jer će gas koji bude dolazio u Srbiju u budućnosti dolaziti svakako preko Turske, najviše preko "Turskog toka" i TANAP-a.



On je podvukao da su razgovori sa Erdoganom bili veoma bitni i uvek važni za Srbiju, te da veruje da će uskoro biti ponovo nastavljeni bilo u Beogradu ili Ankari.



Sa predsednikom Porošenkom, kako je kazao imao je razgovor, koji nije nikada lak, ali koristan i dobar.



"Nadam se da možemo da poboljšamo bilateralnu saradnju između naše dve zemlje. Ukrajina nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Oni poštuju teritorijalni integritet Srbije, a Srbija poštuje integritet Ukrajine", podvukao je Vučić. 



Preneo je da je sa Porošenkom razgovarao o unapređenju saradnje, a čak i mogućnosti organizovanja biznis foruma za privrednike dve zemlje.



"Nadam se da ćemo uspeti tu vrstu progresa da napravimo jer gotovo da nema ozbiljne trgovinske razmene između naše dve zemlje i to iz različitih razlogai. U svakom slučjau mislim da imamo značajan potencijal u razvoju odnosa", rekao je on.



Kada je reč o razgovoru sa predsednikom Alijevim Vučić je kazao da očekuje u narednom periodu još više saradnje sa Azerbejdžanom.



"Dobro smo iskoristili jedno posle podne da predstavimo našu zemlju na otavranju TANAP-a i obavimo važne bilateralne razgovore i da naučimo jednu stvar, a to je da u ovim uslovima u svetu gde se, tako da nazovem, gde se slonovi tuku, gde će tek da se bore i tuku, mi svi mali moramo da pronađemo sigurno ne samo skrovište, već i obezebdimo dvorište u kojom ćemo da radimo. Zato je važno da sa svim ovim zemljama moramo da ostavrimo saradnju i najbolje moguće kontakte", zaključio je Vučić.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva